eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Módosították a nok-törvényt

Módosította az Országgyűlés az Áder János köztársasági elnök által korábban visszaküldött, a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását lehetővé tévő jogszabályt.

Eredetileg két hete, kivételes eljárásban fogadta el az Országgyűlés a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozását lehetővé tévő szabályozást.

Ennek értelmében az ilyen - új lakások vásárlásának céljával alakuló, legalább 120 fős - közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Megtakarításukon felül a még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi az adott időközönként ismételt sorsolásokkal kiválasztott tagoknak. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint.

Áder János köztársasági elnök azonban úgy látta, hogy az államilag támogatott otthonteremtési lehetőségeket áttekinthetően kellene bővíteni, megfelelő garanciákat biztosítva a folyamatban részt vevőknek, szigorú hatósági felügyelet mellett.

A javaslat záróvitájában Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány célja továbbra is a családok támogatása, a módosítással pedig olyan szabályozás született, amely biztosítja, hogy az otthonteremtési közösségek minden tagja lakáshoz jusson.

Manninger Jenő, a Fidesz részéről szintén úgy vélte, hogy a módosító csomag megfelelően korrigálja az eredeti javaslatot, a KDNP-t képviselő Hollik István pedig aláhúzta, hogy a közösségek akár az előre meghatározott futamidőn túl is kötelesek folytatni tevékenységüket, míg minden tagjuk lakáshoz nem jut.

Harangozó Tamás az MSZP részéről viszont úgy vélte, hogy mindez továbbra is egy törvényalkotással bebetonozott korrupciós ügy, amelyről pontosan tudni, hogy kinek kedvez, ráadásul továbbra sem biztosít semmilyen garanciát az ügyfelek számára arra, hogy pénzüket valóban visszakapják.

A jobbikos Lukács László György maga is a kellő garanciákat hiányolta, mint a Befektető-védelmi Alap helytállása. Schmuck Erzsébet, az LMP részéről úgy fogalmazott, hogy a módosítás nem tudja kezelni a törvény alapvető koncepcionális hibáit és a köztársasági elnök aggodalmait sem orvosolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×