eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A gazdasági növekedés szintjének fenntartásáról beszélt Varga Mihály - a nap hírei

Indokolatlannak tartja a menekültek visszaküldésére vonatkozó dublini szabályokat a külgazdasági és külügyminiszter. Nincs összefüggés a honvédségi repülőbalesetek között a hatósági vizsgálati eredmények alapján - közölte a honvédelmi miniszter.

A fenntartható gazdasági növekedésről beszélt az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: 2013 második felétől folyamatosan nő a gazdaság, egyúttal 22 hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom. A kérdés most az, hogyan lehet ezt a növekedési ütemet fenntartani.

Magyarország számára fontos, hogy diverzifikálja gépipari termelését. A mezőgazdasági gépgyártás az egyik ilyen terület, ahol már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az ország - mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár Hannoverben, az Agritechnika szakkiállításon.

Indokolatlannak tartja a menekültek visszaküldésére vonatkozó dublini szabályokat a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra a döntésre reagált, amely szerint Németország visszaküldené a szír állampolgárokat abba a tagországba, amelyben beléptek az unió területére.

Újabb egészségügyi törvényjavaslatot nyújtott be a kormány. Ebben a többi között szabályozzák az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működését és a hozzá kapcsolódó adatvédelmi jogosultságokat. A javaslatcsomagban kitérnek az egészségügyi ágazat mozgóbérelemeire is, amelyet december végéig kormányrendelet szabályoz.

Nincs összefüggés a honvédségi repülőbalesetek között a hatósági vizsgálati eredmények alapján - közölte a honvédelmi miniszter. Simicskó István az Országgyűlési honvédelmi bizottságának ülésén azt mondta: a nyáron történt balesetek között rendszerszintű üzemeltetési problémát nem tártak fel. A tárcavezető szólt arról is, hogy jelenleg 454 tartalékos katona segíti a Magyar Honvédséget a migránshelyzet kezelésével összefüggő feladataiban.

Teljes mértékben felkészült a földművesek növekedési hiteleinek folyósítására a kölcsönt nyújtó és közvetítő két bank - közölte a pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár. Németh Lászlóné arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdálkodók egy nyilatkozat kitöltésével előzetes hitelkérelmet nyújthatnak be, így pedig már az árverés előtt elkezdhetik az ügyintézést.

A családügyi törvényjavaslat elsődleges célja, hogy a családok tényleges segítségként éljék meg támogatásokat - jelentette ki család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a InfoRádió Aréna című műsorában a most bejelentett változások közül kiemelte, hogy bővül a családtámogatás, az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra és a bölcsődei ellátás.

Az államfő szerint a Szent Márton-év üzenete, hogy gazdag szellemi örökségünk nemcsak kulturális érték, hanem erkölcsi tanítás is. Áder János Pannonhalmán az ünnepségsorozat nyitóbeszédében azt mondta: Szent Márton életpéldája 1700 évvel a születése után arra tanít, hogy egy több mint ezeréves kultúra ma is élő alkotóerő.

Az oktatási innováció fontos elemének tartja a duális képzést a felsőoktatásért felelős államtitkár. Palkovics László a Debreceni Egyetemen, a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán azt mondta: szeptembertől 19 egyetem és 300 vállalat együttműködésében 500 hallgató vesz részt duális képzésben.

Több mint húsz tanintézmény lehet érintett a fiatal gazdák vidékfejlesztési pályázatával összefüggő diplomahamisítási ügyben. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke az agrárszektor.hu szakportálnak elmondta: 121 esetben merült fel a gyanú, hogy az előző uniós ciklus megmaradt forrásaira kiírt pályázatra az érintettek hamis diplomákat nyújthattak be.

Horvátországban az ügyészség új bizonyítékai miatt elnapolta Ivo Sanader volt kormányfő újrakezdődő perét a bíróság. Az eljárást azért kell megismételni, mert a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet, és az ügyet visszautalta a zágrábi megyei bírósághoz.

A budapesti és az országos melegrekord is megdőlt szerdán. Az új fővárosi csúcsértéket Újpesten rögzítették, ahol 20,1 fokot mértek. Az országos rekord pedig Nagykanizsán született, ahol 23,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×