Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horvátországban azonos eredményt ért el a két vezető párt - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hitelezéssel pénzügyi intézmények folyamatos fejlesztését tartja szükségesnek a nemzetgazdasági miniszter. A klímaváltozás negatív egészségügyi hatásaira figyelmeztetett az államfő. A harmadikként befutó Híd tömörüléssel egyeztetnek az azonos eredményt elérő horvát nagypártok a kormányalakítás érdekében.

A hitelezéssel kapcsolatos intézmények és szabályozás folyamatos újragondolását és fejlesztését tartja szükségesnek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Széchenyi Kártya Program jubileumi ünnepségén hangsúlyozta: hitelezés nélkül nincs egészséges gazdasági növekedés, és a Széchenyi Istvánról elnevezett program mára a vállalkozói hitelezés jelképévé vált. A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy meghaladta az 1500 milliárd forintot az elmúlt 13 évben kihelyezett hitelállomány.

Jobban bízik a magyar gazdaságban az Európai Bizottságnál az OECD - mondta Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet magyar képviselet vezetője. A szervezet a kormány előrejelzésével szinte majdnem megegyező, 3 százalékos gazdasági növekedést vár ebben az évben. Cséfalvay Zoltán szerint az eltérő prognózis két tényezővel magyarázható. Az OECD egyrészt erősebb magyar külkereskedelmi dinamikával számol, mint Brüsszel, másrészt pedig az uniós forrásoknál most van a ciklusváltás. Ez alapvetően az infrastrukturális beruházások ütemét érinti Magyarországon.

Az egyik legjobban megtérülő befektetésnek nevezte az alapkutatásokra fordított összeget a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Lovász László a magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat szegedi megnyitóján kiemelte: az alapkutatások nemcsak azért fontosak, mert gyakorlati hasznot hozhatnak később, hanem a résztvevők miatt is. Hozzátette: a legújabb kutatásokba bekapcsolódó fiatalok a megtanult legújabb módszereket, technológiákat később az iparban tudják alkalmazni.

Nagyfeszültségű távvezeték-összeköttetés épül Magyarország és Szlovénia között. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. tájékoztatása szerint a 2018 december végéig megvalósuló 400 kiloVoltos távvezetékről a múlt héten írták alá a megállapodást a szlovén társhatósággal. Magyarországnak jelenleg egyedül Szlovéniával nincs közvetlen határkeresztező távvezeték kapcsolata.

A klímaváltozás Magyarországot is érintő, várható negatív egészségügyi hatásaira hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök. Áder János pécsi egyetemistáknak tartott előadásában példaként említette, hogy gyakoribbá válhatnak a hőhullámok, 5-10 éven belül megjelenhet a dengue-lázat terjesztő tigrisszúnyog, a parlagfű koncentrációja pedig 2050-re a mostani legkevesebb négyszeresére, de akár tizenkétszeresére is emelkedhet. Közben a Meteorológiai Világszervezet azt közölte: rekordszintet ért el tavaly az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben, a brit meteorológiai szolgálat pedig jelezte: az iparosodás előtti időszakhoz képest, már 1 Celsius-fokkal magasabb a Föld hőmérsékletének növekedése.

Horvátországban a szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján azonos eredményt ért el a két vezető párt a tegnapi (vas) parlamenti választásokon. Bár a pontos végeredmény még nem ismert, a két nagy párt egyaránt tárgyalásokba kezd a harmadik legtöbb mandátumot szerző Híd tömörüléssel. Nélkülük ugyanis egyik vezető erő sem tud kormányt alakítani. A horvát sajtó úgy fogalmaz: a voksolás valódi nyertese a Híd Függetlenek Listája, amely a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát az elmúlt néhány hónapban.