eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Összevonnák az afganisztáni magyar katonai missziós egységeket - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, összevonnák az afganisztáni magyar katonai missziós egységeket. A Népszabadság arról ír, Okosváros alkalmazást tesztelnek Budapesten.

A Magyar Idők arról ír, összevonnák az afganisztáni magyar katonai missziós egységeket. A javaslatot még november közepén megtárgyalhatják az egyik miniszteri értekezleten. Jelenleg 120 fős kontingens szolgál Afganisztánban. A lap információi szerint az összevonás azért merült fel, mert a kunduzi támadásoknak és a magyarországi migrációs válságnak az együttes hatása növelte a magyar konvojok elleni támadások kockázatát.

A Magyar Nemzet cikke szerint kevés a külföldi diák a magyar egyetemeken. Alig ezer fővel sikerült növelni a felsőoktatásban a külföldi állampolgárságú hallgatók létszámát az utóbbi két évben, pedig 2020-ig mintegy 20 ezres létszámtöbbletre lenne szükség, ha az ágazat teljesíteni szeretné a kormányzati célkitűzést. Jelenleg 23,5 ezer külföldi tanul nálunk.

A Népszabadság arról ír, Okosváros alkalmazást tesztelnek Budapesten, amely során a forgalomhoz, a zajterheléshez és a levegőszennyezettséghez igazítják a közvilágítást, valamint adatokat gyűjtenek a közlekedés optimalizálásához. A tesztüzem jövő áprilisban kezdődik és 2017 májusában ér véget.

Az Index cikke szerint piázni lehetne a zöld üstökösön, a tudósok alkoholt és cukrot találtak a télen a Föld közelében járt Lovejoy-on. Az üstökön 21-féle szerves molekulát találtak, az alkohol és a cukor eddig olyasmi, amit hasonló égitesteken még sosem mutattak ki.

A Magyar Nemzet arról ír, az előző évihez képest kétszer annyi pénzt utaltak haza magánszemélyek az adóamnesztia részeként létrehozott stabilitási megtakarítási számlákra. Ezzel már 62 milliárdnyi adózatlan jövedelem landolt a speciális kontókon, de semmi garancia arra, hogy ezek valaha is a magyar gazdaságot gyarapítsák.

A Népszabadság cikke szerint súlyos hepatitis- és AIDS-járványok kitörésének lehetőségéről beszélnek a szakértők a tűcsereprogram leállítása miatt. Az alapvető jogok biztosának jelentése szerint meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását a fővárosban, mert ezek gátolják a fertőző betegségek terjedését, és hozzájárulnak az egészséges környezet kialakításához.

A Magyar Idők arról ír, egyre több kutyatámadás éri a postai kézbesítőket. Számos településen a helytelenül, szabálytalanul tartott kutyák miatt veszélyes munkának számít a postai kézbesítést. Legutóbb Pécsen küldtek körlevelet az ebtulajdonosoknak, és kérték őket együttműködésre a postásokat ért kutyatámadások miatt.

Az Index - a magyar, aki kitalált egy sportágat címmel - portrét közöl Besenyei Péter műrepülő világbajnokkal, aki a Red Bull Air Race 2015-ös Las Vegas-i szezonzárója után bejelentette visszavonulását. A repüléssel természetesen nem hagy fel, de többé nem versenyez.

A napi.hu arról ír, a jóslatok szerint durva lesz a jövő év. A feltörekvő piacokon megfigyelhető gazdasági gondok nem pusztán egy szokásos visszaesés jelei, hanem a pénzügy válság újabb hullámának előjelei - vélik amerikai szakértők. A jövő év kiterjedt recessziót hozhat a világgazdaságban.

A portfolio cikke szerint egy nagycsaládos szülő átlagosan 40 százalékkal több fizetést visz haza, mint azt 2010-ben tette, miközben a gyermektelenek csupán 6,6 százalékkal keresnek többet reálértéken, mint 5 évvel ezelőtt.

A pénzcentrum az osztálypénztől ír. Az osztálypénz szedése ma már nem csak az iskolákban, hanem az óvodákban is bevált gyakorlat, ez pedig számos szülőnek nagy anyagi terhet jelent. Akad olyan osztály is, ahol havonta 10 ezer forintot is elkérnek, pedig az önkormányzati iskolák nem kérhetnének pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×