Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Időközi választás Újpesten - A külképviseleteken 88 százalékos volt a részvétel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott is a vasárnapi újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 15 voksot várnak a külképviseletekről - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból.

Miként áprilisban, az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak.

A külképviseleti névjegyzékbe tizenheten jelentkeztek: nyolcan kívántak voksolni Csíkszeredában, ketten Londonban, egy-egy választópolgár Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Dublinban, Szöulban, Berlinben és Barcelonában.

Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgárok 88 százaléka - 15 választópolgár - szavazott is: mindössze Dublinban és Barcelonában várták hiába a külképviseleten a névjegyzékbe vett választópolgárt.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat csütörtök éjfélig kell Magyarországra szállítani, a Nemzeti Választási Irodába, de azok várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az NVI az urnákban lévő szavazatokat átadja az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnak, amely a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri azokat és ezek alapján állapítja meg a választás eredményét.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani.