eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Az NVB két EP- és két országgyűlési mandátumot adott ki

Két európai parlamenti és két országgyűlési mandátum kiadásáról döntött hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító jelölőszervezet által (a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül) megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán az Együtt-PM közös listájáról szerzett mandátumot Bajnai Gordon, aki június 4-én tájékoztatta az NVB-t, hogy lemond a mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 2. helyén szereplő Jávor Bendeknek adta ki a mandátumot.

Az EP-választáson mandátumot szerzett a Demokratikus Koalíció listájáról Gyurcsány Ferenc, és ő is jelezte a NVB elnökénél, hogy lemond mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 3. helyén szereplő Niedermüller Péternek adta ki a mandátumot.

Az NVB két országgyűlési mandátum kiadásáról is döntött: az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáján országgyűlési mandátumot szerzett Molnár Csaba, aki a májusi EP-választáson a DK színeiben bejutott az EP-be is. A képviselő ezért lemondott országgyűlési mandátumáról, amelyet az NVB - a jelölőszervezet kérésnek megfelelően - Varju Lászlónak adott ki.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Balczó Zoltán is lemondott mandátumáról, miután májusban a Jobbik listájáról bejutott az EP-be. Az ő mandátumát az NVB - a Jobbik kérésének megfelelően - Lukács Lászlónak, az országos listán 26. helyen szereplő politikusának adta ki.

A határozatok ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

A májusi EP-választáson mandátumot szerzett képviselők pénteken az Országgyűlésben veszik át megbízólevelüket Patyi Andrástól, az NVB elnökétől.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×