Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az NVB két EP- és két országgyűlési mandátumot adott ki

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két európai parlamenti és két országgyűlési mandátum kiadásáról döntött hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot - a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - a listát állító jelölőszervezet által (a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül) megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak májusi választásán az Együtt-PM közös listájáról szerzett mandátumot Bajnai Gordon, aki június 4-én tájékoztatta az NVB-t, hogy lemond a mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 2. helyén szereplő Jávor Bendeknek adta ki a mandátumot.

Az EP-választáson mandátumot szerzett a Demokratikus Koalíció listájáról Gyurcsány Ferenc, és ő is jelezte a NVB elnökénél, hogy lemond mandátumáról. Az NVB a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista 3. helyén szereplő Niedermüller Péternek adta ki a mandátumot.

Az NVB két országgyűlési mandátum kiadásáról is döntött: az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáján országgyűlési mandátumot szerzett Molnár Csaba, aki a májusi EP-választáson a DK színeiben bejutott az EP-be is. A képviselő ezért lemondott országgyűlési mandátumáról, amelyet az NVB - a jelölőszervezet kérésnek megfelelően - Varju Lászlónak adott ki.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Balczó Zoltán is lemondott mandátumáról, miután májusban a Jobbik listájáról bejutott az EP-be. Az ő mandátumát az NVB - a Jobbik kérésének megfelelően - Lukács Lászlónak, az országos listán 26. helyen szereplő politikusának adta ki.

A határozatok ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

A májusi EP-választáson mandátumot szerzett képviselők pénteken az Országgyűlésben veszik át megbízólevelüket Patyi Andrástól, az NVB elnökétől.