eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

NAV: csalók trükköznek a gépjárműátírásoknál

Több száz gépjármű átírását hamis illetékbefizetési csekk alapján végezték el az okmányirodák - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t. Az adóhatóság feljelentést tett költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

A NAV több esetben tapasztalta, hogy az illetékek - az átírás ellenére - nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a gépjármű tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését.

Az átírást feltehetően megbízottal elvégeztető ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték.

Kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a csekkre a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át, és az így hamisított csekket mutatták fel az átíráskor.

Ezért a NAV azt javasolja, hogy a gépjárművásárló maga fizesse be az illetéket, vagy legyen körültekintő a meghatalmazott kiválasztásakor, mert ha az illeték nem érkezik meg az adóhatóság számlájára, akkor a vevőt kötelezik az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy az illeték összegét korábban már másik személynek átadta - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×