Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Bankszövetség növekedési paktumot kötne a kormánnyal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új növekedési paktumot kötne a kormánnyal a Bankszövetség. Patai Mihály elnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azt szeretnék, ha növelik a hitelaktivitást, akkor valamilyen mértékben leírhassák ezt a bankadóból. Közölte: egy normálisan és tisztességes nyereséggel működő bankrendszer nélkül nem lehet működtetni a gazdaságot.

Növekedési paktumot szeretne kötni a kormánnyal a Magyar Bankszövetség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Patai Mihály elnök. A részletekről csak annyit árult el, hogyha növelik a hitelvolument, akkor valamilyen módon szeretnének a speciális bankadóból visszaigényelni. Hozzátette: tudja, hogy erre csak arra lesz lehetőség, ha kikerül az ország az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

A szervezet vezetője szerint a magyar gazdaság beindulása magával hozza majd a pénzintézeti szektor helyzetének javulását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy normálisan és tisztességes nyereséggel működő bankrendszer nélkül nem lehet működtetni a gazdaságot, ezért csökkenteni kell az ágazatra háruló terheket.

Beszélt arról is, a jegybank által meghirdetett programot támogatják, mert az arányaiban és irányában is jól megválasztott. Arra az 500 milliárdra elég, amire meg lett hirdetve, de csodát nem lehet ettől várni - emelte ki Patai Mihály, aki üdvözölte, hogy az MNB új vezetése viszonylag kis lépéssel indult.

A Bankszövetség vezetője közölte: kevésnek tartják, hogy a bankok két százalékos kamattal adhatnák tovább a jegybanktól kapott pénzt, de mindenképpen együtt kell működniük. Hangsúlyozta: közérdek, hogy a gazdaság felébredjen Csipkerózsika álmából, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni.

Az árfolyamgát rendszerének meghosszabbítását a bankszövetség is támogatta. Patai Mihály azt mondta, akik úgy gondolják, hogy a jövőben fizetési nehézségeik lehetnek, lépjenek be az árfolyamgátba. Eddig a devizahitelesek 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Az adatok szerint naponta kétezer ügyfél érdeklődik, és száz-kétszáz szerződéskötésre lehet számítani. Az árfolyamgátban 160-200 ezer ügyfél vehet részt.

Nagyjából hasonló volt a végtörlesztők aránya is - 170 ezer ember fizette vissza a hitelét. Patai Mihály megjegyezte, a végtörlesztést nem szerették a bankok. A Bankszövetség javaslatot dolgoz ki a több mint 90 napja nem fizető devizahitelesek problémáinak megoldására - hangsúlyozta, de a javaslat részleteiről egyelőre nem beszélt.

Patai Mihály abban bízik, hogy a hitelesek negyedik csoportja, amelyik szintén hasonló nagyságrendű, bár nagyon kínlódik, de végig tudja csinálni a törlesztést az eredeti szerződésük szerint.

Beszélt arról is, hogy a magyar bankrendszer a legstabilabb Európában, a tőkemegfelelés tartósan 15 százalékos. A Ciprusihoz hasonló eset nem fordulhat elő, a betétesek biztosak lehetnek abban, hogy stabil a pénzük - tette hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd