eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Bankszövetség növekedési paktumot kötne a kormánnyal

Új növekedési paktumot kötne a kormánnyal a Bankszövetség. Patai Mihály elnök az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azt szeretnék, ha növelik a hitelaktivitást, akkor valamilyen mértékben leírhassák ezt a bankadóból. Közölte: egy normálisan és tisztességes nyereséggel működő bankrendszer nélkül nem lehet működtetni a gazdaságot.

Növekedési paktumot szeretne kötni a kormánnyal a Magyar Bankszövetség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Patai Mihály elnök. A részletekről csak annyit árult el, hogyha növelik a hitelvolument, akkor valamilyen módon szeretnének a speciális bankadóból visszaigényelni. Hozzátette: tudja, hogy erre csak arra lesz lehetőség, ha kikerül az ország az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

A szervezet vezetője szerint a magyar gazdaság beindulása magával hozza majd a pénzintézeti szektor helyzetének javulását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy normálisan és tisztességes nyereséggel működő bankrendszer nélkül nem lehet működtetni a gazdaságot, ezért csökkenteni kell az ágazatra háruló terheket.

Beszélt arról is, a jegybank által meghirdetett programot támogatják, mert az arányaiban és irányában is jól megválasztott. Arra az 500 milliárdra elég, amire meg lett hirdetve, de csodát nem lehet ettől várni - emelte ki Patai Mihály, aki üdvözölte, hogy az MNB új vezetése viszonylag kis lépéssel indult.

A Bankszövetség vezetője közölte: kevésnek tartják, hogy a bankok két százalékos kamattal adhatnák tovább a jegybanktól kapott pénzt, de mindenképpen együtt kell működniük. Hangsúlyozta: közérdek, hogy a gazdaság felébredjen Csipkerózsika álmából, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni.

Az árfolyamgát rendszerének meghosszabbítását a bankszövetség is támogatta. Patai Mihály azt mondta, akik úgy gondolják, hogy a jövőben fizetési nehézségeik lehetnek, lépjenek be az árfolyamgátba. Eddig a devizahitelesek 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Az adatok szerint naponta kétezer ügyfél érdeklődik, és száz-kétszáz szerződéskötésre lehet számítani. Az árfolyamgátban 160-200 ezer ügyfél vehet részt.

Nagyjából hasonló volt a végtörlesztők aránya is - 170 ezer ember fizette vissza a hitelét. Patai Mihály megjegyezte, a végtörlesztést nem szerették a bankok. A Bankszövetség javaslatot dolgoz ki a több mint 90 napja nem fizető devizahitelesek problémáinak megoldására - hangsúlyozta, de a javaslat részleteiről egyelőre nem beszélt.

Patai Mihály abban bízik, hogy a hitelesek negyedik csoportja, amelyik szintén hasonló nagyságrendű, bár nagyon kínlódik, de végig tudja csinálni a törlesztést az eredeti szerződésük szerint.

Beszélt arról is, hogy a magyar bankrendszer a legstabilabb Európában, a tőkemegfelelés tartósan 15 százalékos. A Ciprusihoz hasonló eset nem fordulhat elő, a betétesek biztosak lehetnek abban, hogy stabil a pénzük - tette hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×