Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ÁNTSZ: ötmilliós bírság a dohányzóknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összesen 5 millió forint bírságot szabott ki a nemdohányzók védelmében indított kampányban az ÁNTSZ.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos elmondta: több mint kilencezer vizsgálatot végeztek, és ezer ellenőrzésre átlagosan 18 kifogás jutott. Az ellenőrzéseket egyebek mellett közterületeken, közintézményekben, bevásárló- és sportközpontokban, valamint szórakozó- és vendéglátóhelyeken végezték.

A közegészségügyi felügyelő munkáját 1600 alkalommal közterület-felügyelők, rendőrök, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai segítették.

Szabó Enikő a tapasztalataikról elmondta: noha a buszmegállókban mindenütt kint vannak a tiltó táblák, a legtöbb szabályszegő ezeken a helyeken volt. Hozzátette, hogy több játszótéren hiányzott a tájékoztató tábla, így azok pótlását kérték a fenntartóktól. Olyan vendéglátóhelyet is találtak, ahol az ellenőrzéskor nem dohányoztak ugyan, de voltak arra utaló jelek, hogy egyébként cigarettáztak, és volt olyan hely is, amelyet más közegészségügyi okból azonnal bezárattak.

Az ötmillió forintnyi bírság jelentős részét szórakozóhelyektől szedték be, míg egymillió forint közterületeken kiszabott kisebb összegű bírságokból állt össze - közölte a helyettes országos tiszti főorvos.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását 2012 januárjában vezették be, majd három hónapos moratórium után már mindenhol bírságolták a szabályszegőket. Az ÁNTSZ azóta mintegy 67 ezer ellenőrzést folytatott le és összesen 17 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzések folytatódnak és utóellenőrzésre is számíthatnak azok a helyek, ahol hiányosságokat tapasztaltak.