eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

ÁNTSZ: ötmilliós bírság a dohányzóknak

Összesen 5 millió forint bírságot szabott ki a nemdohányzók védelmében indított kampányban az ÁNTSZ.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos elmondta: több mint kilencezer vizsgálatot végeztek, és ezer ellenőrzésre átlagosan 18 kifogás jutott. Az ellenőrzéseket egyebek mellett közterületeken, közintézményekben, bevásárló- és sportközpontokban, valamint szórakozó- és vendéglátóhelyeken végezték.

A közegészségügyi felügyelő munkáját 1600 alkalommal közterület-felügyelők, rendőrök, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai segítették.

Szabó Enikő a tapasztalataikról elmondta: noha a buszmegállókban mindenütt kint vannak a tiltó táblák, a legtöbb szabályszegő ezeken a helyeken volt. Hozzátette, hogy több játszótéren hiányzott a tájékoztató tábla, így azok pótlását kérték a fenntartóktól. Olyan vendéglátóhelyet is találtak, ahol az ellenőrzéskor nem dohányoztak ugyan, de voltak arra utaló jelek, hogy egyébként cigarettáztak, és volt olyan hely is, amelyet más közegészségügyi okból azonnal bezárattak.

Az ötmillió forintnyi bírság jelentős részét szórakozóhelyektől szedték be, míg egymillió forint közterületeken kiszabott kisebb összegű bírságokból állt össze - közölte a helyettes országos tiszti főorvos.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását 2012 januárjában vezették be, majd három hónapos moratórium után már mindenhol bírságolták a szabályszegőket. Az ÁNTSZ azóta mintegy 67 ezer ellenőrzést folytatott le és összesen 17 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzések folytatódnak és utóellenőrzésre is számíthatnak azok a helyek, ahol hiányosságokat tapasztaltak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×