INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ki oldhatja meg az eurózóna válságát? - hetilapszemle

Infostart / InfoRádió
A Heti Válasz interjút közöl Ablonczy Lászlóval, a Nemzeti Színház egykori igazgatójával, aki szerint a politikai színházcsinálás nem a Nemzeti feladata. A Figyelőnek nyilatkozva Szelényi Iván szociológus professzor azt mondta, hogy az Egyesült Államok keresletösztönző stratégiája sikeresebb, mint az Európai Unió megszorításokra épülő gazdaságpolitikája.

A Heti Válaszban Ablonczy László, a Nemzeti Színház egykori igazgatója arról beszél, hogy különösen szükséges, hogy a teátrum lélekvédelmi intézménnyé váljon. Kiemelte, hogy a Nemzeti Színház ebben az apokaliptikus világban az utolsó menedék, ahol emberi voltunkat megőrizhetjük. Ablonczy László szerint a Nemzeti Színház kulturális művészeti munkával és művekkel nyomatékosan válaszolhat arra kérdésre, hogy a teátrum a magyar színjátszás irányába haladjon-e.

Az egykori igazgató arról is beszélt, hogy több írónk, Remenyik Zsigmond, Bánffy Miklós, Herczeg Ferenc drámáit, vagy Illyés Gyula szatíráit és Sütő András műveinek új dimenzióját sem fedezték még fel igazán. A politikai színházcsinálás nem a Nemzeti feladata - vélekedett az interjúban Ablonczy László, aki szerint a teátrum feladata a példaszerű néző- és általa nemzetnevelés is, és vele az új évezred magyar polgárságának felnevelése.

A Figyelő interjút közöl Szelényi Iván szociológus professzorral, aki szerint a válság ötödik évében az Egyesült Államok keresletösztönző stratégiája sikeresebb, mint az Európai Unió megszorításokra épülő gazdaságpolitikája. Úgy véli, hogy az eurózóna krízisét csak Németország oldhatja meg. Hozzátette: Amerikában kis mértékben csökken a munkanélküliség, Stabilizálódott az ingatlanpiaca, a tőzsde pedig felszálló ágban van. Persze eközben továbbra is gondot jelent a súlyos pénzügyi egyensúlyhiány és a nagy belső és külső államadósság.

Szelényi Iván szerint az unióban mielőbb közös és egységes adópolitika kell, amelynél az adóbevételek a mainál sokszorosan nagyobb hányada Brüsszelbe folyik be, és az Európai Parlament dönti el, hogy mire költsék, ebben azonban a legtöbb állam nem érdekelt. Hozzátette: a fiskális unió létrehozására vannak tervek, de a kivitelezése nagyon nehéz lesz, a nemzetállami politikai osztályok ellenállása, illetve a közösség saját intézményeinek alulfejlettsége miatt. A dél-európai államok, így Görögország és Spanyolország gazdasági krízisében a bankok is felelős, mert felelőtlenül rendkívül olcsó kölcsönöket adtak az ingatlanfejlesztésekre.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk