eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ki oldhatja meg az eurózóna válságát? - hetilapszemle

A Heti Válasz interjút közöl Ablonczy Lászlóval, a Nemzeti Színház egykori igazgatójával, aki szerint a politikai színházcsinálás nem a Nemzeti feladata. A Figyelőnek nyilatkozva Szelényi Iván szociológus professzor azt mondta, hogy az Egyesült Államok keresletösztönző stratégiája sikeresebb, mint az Európai Unió megszorításokra épülő gazdaságpolitikája.

A Heti Válaszban Ablonczy László, a Nemzeti Színház egykori igazgatója arról beszél, hogy különösen szükséges, hogy a teátrum lélekvédelmi intézménnyé váljon. Kiemelte, hogy a Nemzeti Színház ebben az apokaliptikus világban az utolsó menedék, ahol emberi voltunkat megőrizhetjük. Ablonczy László szerint a Nemzeti Színház kulturális művészeti munkával és művekkel nyomatékosan válaszolhat arra kérdésre, hogy a teátrum a magyar színjátszás irányába haladjon-e.

Az egykori igazgató arról is beszélt, hogy több írónk, Remenyik Zsigmond, Bánffy Miklós, Herczeg Ferenc drámáit, vagy Illyés Gyula szatíráit és Sütő András műveinek új dimenzióját sem fedezték még fel igazán. A politikai színházcsinálás nem a Nemzeti feladata - vélekedett az interjúban Ablonczy László, aki szerint a teátrum feladata a példaszerű néző- és általa nemzetnevelés is, és vele az új évezred magyar polgárságának felnevelése.

A Figyelő interjút közöl Szelényi Iván szociológus professzorral, aki szerint a válság ötödik évében az Egyesült Államok keresletösztönző stratégiája sikeresebb, mint az Európai Unió megszorításokra épülő gazdaságpolitikája. Úgy véli, hogy az eurózóna krízisét csak Németország oldhatja meg. Hozzátette: Amerikában kis mértékben csökken a munkanélküliség, Stabilizálódott az ingatlanpiaca, a tőzsde pedig felszálló ágban van. Persze eközben továbbra is gondot jelent a súlyos pénzügyi egyensúlyhiány és a nagy belső és külső államadósság.

Szelényi Iván szerint az unióban mielőbb közös és egységes adópolitika kell, amelynél az adóbevételek a mainál sokszorosan nagyobb hányada Brüsszelbe folyik be, és az Európai Parlament dönti el, hogy mire költsék, ebben azonban a legtöbb állam nem érdekelt. Hozzátette: a fiskális unió létrehozására vannak tervek, de a kivitelezése nagyon nehéz lesz, a nemzetállami politikai osztályok ellenállása, illetve a közösség saját intézményeinek alulfejlettsége miatt. A dél-európai államok, így Görögország és Spanyolország gazdasági krízisében a bankok is felelős, mert felelőtlenül rendkívül olcsó kölcsönöket adtak az ingatlanfejlesztésekre.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×