eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarországra érkezik a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége - a nap hírei

Az ombudsman szerint nem a hatósági fellépés jelenti a választ a hajléktalanság problémájára. Országszerte megemlékezéseket tartottak a hétvégén a doni katasztrófa 70. évfordulóján.

A kormány helyesen járt el, amikor ragaszkodott álláspontjához a Nemzetközi Valutaalappal tartott egyeztetéseken - mondta a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. Varga Mihály a Kossuth Rádióban azután beszélt erről, hogy az IMF a közelmúltban egy tanulmányban elismerte: az eurózónának javasolt egyes intézkedések nem voltak elég hatékonyak. Hangsúlyozta: Magyarország az utóbbi hónapokban úgy is működőképes volt, hogy nem kötött megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. Az IMF küldöttsége a jövő héten Magyarországra érkezik. A delegáció és a magyar kormány képviselői áttekintik a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, és értékelik a magyarországi reálgazdaság teljesítményét, valamint a költségvetési folyamatokat.

Az alapvető jogok biztosa továbbra is úgy véli, hogy nem a hatósági fellépés jelenti a választ a hajléktalanság problémájára. Szabó Máté azután közölte ezt, hogy meglátogatta a fővárosi aluljárókat, miután Tarlós István főpolgármester többször is jelezte: az Alkotmánybíróság novemberi határozata óta jelentősen romlott a helyzet. Az ombudsman elismerte, hogy valóban többen választják ma a közterületen élést, mint amikor ezt az Alkotmánybíróság határozata előtt a rendőrség pénzbírsággal sújthatta. Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai nagyvárosok egy részében a megoldás az önkormányzatok, civil szervezetek és a szociális ellátók közösen elfogadott normákon alapuló gyakorlata.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a hétvégén a doni katasztrófa 70. évfordulóján. A fővárosi Holokauszt Emlékközpontban emléktáblát avattak az áldozatok tiszteletére. A Pákozdi Katonai Emlékparkban felavatták a nemzeti emlékhelyet jelző márványoszlopot. 70 éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.

A szemléletváltás mellett egy reális teljesítményértékelési rendszer bevezetését tartja a legfontosabb feladatnak az idén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Bakondi György a távirati irodának adott interjújában emlékeztetett arra, hogy a katasztrófavédelem rendkívüli horderejű átalakuláson ment át tavaly. Hangsúlyozta: az eddigi eredmények alapján a rendvédelmi integráció és az ehhez kapcsolódó új hatósági és műveletirányítási szemlélet beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Új, részletes béketervet dolgoz ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdésére az Európai Unió. Az egyik izraeli napilap jeruzsálemi diplomáciai forrásokra hivatkozva azt közölte: a terv célja a palesztin állam megteremtése az 1967-es határvonalak alapján, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal.

Közegészségügyi szükségállapotot hirdetett a hétvégén az influenzajárvány miatt New York állam kormányzója. A patikusok a rendkívüli helyzetben minden hat hónapnál idősebb pácienst beolthatnak. New York államban ebben a szezonban eddig csaknem 20 ezer megbetegedést jelentettek. Tavaly az egész tél folyamán mindössze 4400 pozitív laboratóriumi eredményt regisztráltak.

Egyiptomban új eljárást rendelt el Hoszni Mubarak volt elnök és egykori belügyminisztere ügyében a fellebbviteli bíróság. A döntés nyomán a testületnek új eljárásban kell vizsgálnia, ki a felelős azért, hogy a két évvel ezelőtti megmozdulások idején karhatalmisták nagy számban öltek meg békés tüntetőket. Hoszni Mubarakot és Habíb el-Adlit tavaly egy bíróság életfogytiglani börtönre ítélte.

Újabb légicsapásokat mért a francia hadsereg a Mali déli része felé előretörő fegyveres iszlamista csoportokra. A brit kormány nem sokkal korábban úgy döntött, hogy kész légi logisztikai segítséget nyújtani Párizsnak a Maliban zajló francia hadműveletekhez, de szárazföldi harcoló alakulatokat nem küld az afrikai országba.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×