INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Stabil az Orbán-kormány minisztereinek pozíciója

Infostart / InfoRádió
A pénteken bejelentett változtatások előtt csupán két minisztercsere történt a második Orbán-kormány megalakulása óta. Az első Orbán-kormányból négy miniszter távozott - igaz, a kabinet akkor 17 tárcavezetőből állt.

A miniszterelnökség mellett nyolc minisztériummal megalakult kormányán Orbán Viktor kormányfő először a tavalyi év végén, az IMF-tárgyalások miatt változtatott. A nemzeti fejlesztési minisztérium élén Fellegi Tamást ekkor váltotta Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezérigazgató-helyettese, a távozó miniszter pedig december 15-ödike óta tárcanélküli miniszterként vezeti a hiteltárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

A sajtó hosszas találgatása után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője május elején Kazahsztán fővárosában jelentette be, hogy Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrásért felelős minisztert a korábbi társadalmi felzárkózásért felelős kormánybiztos, Balog Zoltán váltja. Korábban a sajtó azért cikkezett Réthelyi Miklós távozásáról, mert sok kormányzaton belüli konfliktus kötődött a Nefmihez, például az Operaház főigazgatójának kinevezése, illetve a Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár és a fideszes Pokorni Zoltán közötti viták miatt.

A távozó miniszter azonban az Indexnek azzal indokolta lemondását, hogy a tárca élére mostantól olyan emberre van szükség, aki nála aktívabb a politikában, és bár Orbán Viktor az elmúlt hónapokban többször is győzködte, hogy maradjon posztján, Réthelyi Miklós hajlíthatatlan volt. Balog Zoltán mától vezeti az új nevet kapott Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Nemrég kormányfő a közrádióban jelentette be, hogy Lázár János lesz a miniszterelnökségi államtitkár, Varga Mihály pedig az IMF-főtárgyaló, és ezzel be is fejezte a kormányátalakítást. Ebben a ciklusban tehát ez a harmadik minisztercsere, így összevetve az első Orbán-kormány azonos időszakával - amely során összesen négy miniszter távozott a kormányból - stabilabbnak tűnik a kormánytagok pozíciója, igaz, a kormányfőnek most csak kilenc minisztere van az akkori 17-tel szemben.

Az 1998-as kormányalakítástól 2000 májusának végéig a gazdasági tárca élén Chikán Attilát Matolcsy György, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának élén Hámori Józsefet Rockenbauer Zoltán, a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca élén Katona Kálmánt Nógrádi László, a titkosszolgálatokért felelős tárcanélküli miniszteri poszton pedig Kövér Lászlót Demeter Ervin váltotta.


A címlapról ajánljuk