eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Stabil az Orbán-kormány minisztereinek pozíciója

A pénteken bejelentett változtatások előtt csupán két minisztercsere történt a második Orbán-kormány megalakulása óta. Az első Orbán-kormányból négy miniszter távozott - igaz, a kabinet akkor 17 tárcavezetőből állt.

A miniszterelnökség mellett nyolc minisztériummal megalakult kormányán Orbán Viktor kormányfő először a tavalyi év végén, az IMF-tárgyalások miatt változtatott. A nemzeti fejlesztési minisztérium élén Fellegi Tamást ekkor váltotta Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezérigazgató-helyettese, a távozó miniszter pedig december 15-ödike óta tárcanélküli miniszterként vezeti a hiteltárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval.

A sajtó hosszas találgatása után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője május elején Kazahsztán fővárosában jelentette be, hogy Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrásért felelős minisztert a korábbi társadalmi felzárkózásért felelős kormánybiztos, Balog Zoltán váltja. Korábban a sajtó azért cikkezett Réthelyi Miklós távozásáról, mert sok kormányzaton belüli konfliktus kötődött a Nefmihez, például az Operaház főigazgatójának kinevezése, illetve a Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár és a fideszes Pokorni Zoltán közötti viták miatt.

A távozó miniszter azonban az Indexnek azzal indokolta lemondását, hogy a tárca élére mostantól olyan emberre van szükség, aki nála aktívabb a politikában, és bár Orbán Viktor az elmúlt hónapokban többször is győzködte, hogy maradjon posztján, Réthelyi Miklós hajlíthatatlan volt. Balog Zoltán mától vezeti az új nevet kapott Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Nemrég kormányfő a közrádióban jelentette be, hogy Lázár János lesz a miniszterelnökségi államtitkár, Varga Mihály pedig az IMF-főtárgyaló, és ezzel be is fejezte a kormányátalakítást. Ebben a ciklusban tehát ez a harmadik minisztercsere, így összevetve az első Orbán-kormány azonos időszakával - amely során összesen négy miniszter távozott a kormányból - stabilabbnak tűnik a kormánytagok pozíciója, igaz, a kormányfőnek most csak kilenc minisztere van az akkori 17-tel szemben.

Az 1998-as kormányalakítástól 2000 májusának végéig a gazdasági tárca élén Chikán Attilát Matolcsy György, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának élén Hámori Józsefet Rockenbauer Zoltán, a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca élén Katona Kálmánt Nógrádi László, a titkosszolgálatokért felelős tárcanélküli miniszteri poszton pedig Kövér Lászlót Demeter Ervin váltotta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×