eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tarlós: Csurka István nem dolgozhat az Új Színházban

Tarlós István főpolgármester felkéri Dörner Györgyöt, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka Istvánt ne alkalmazza színházában. A főpolgármester döntéséről szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Mint Tarlós István fogalmazott, sajnálattal vette tudomásul, hogy többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére is Csurka István újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában.

"Ezért - bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze - felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza" - írta a közleményben, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága juttatott el az MTI-hez.

Tarlós István már október végén nyilvánosan felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól. Akkor a Magyar Fórum című lapban Ascher Café címmel megjelent írása miatt érezte szükségét a főpolgármester ennek a lépésnek.

A Főpolgármesteri Hivatal október 6-án hozta nyilvánosságra, hogy Tarlós István Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójává 2012. február 1-jei hatállyal. Dörner Györggyel együtt pályázott Csurka István író, dramaturg, aki az elképzelések szerint intendánsként dolgozott volna az intézményben.

A döntést sokan - köztük hazai és külföldi szakmai szervezetek, intézmények és színházi szakemberek - bírálták, az üggyel a külföldi sajtó is foglalkozott, Christoph von Dohnányi világhírű karmester pedig a kinevezés miatt lemondta budapesti fellépését.

A fővárosban a kinevezés ellen tüntetés zajlott és petíció is született, amelyben új pályázat kiírását szorgalmazták. A Lehet Más a Politika párt a pályázati eljárás törvényességének vizsgálatát is kezdeményezte.

Sajtóhírek szerint több író - köztük Závada Pál és Szakonyi Károly - is jelezte, nem szeretné, ha a színház az új vezetés alatt az ő darabjaikat játszaná. Ugyanígy vélekedtek Sütő András és Sarkadi Imre örökösei is. Az Új Színház jelenlegi vezetése a héten jelentette be, hogy öt darab februárban le is kerül a repertoárról, mivel a jogtulajdonosok a vezetőváltás miatt nem egyeztek bele a szerződések meghosszabbításába.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×