eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nem nyúlnak hozzá a fő számokhoz

Az InfoRádió úgy értesült, hogy semmi sem veszélyezteti a jövő évi költségvetés december 19-i elfogadását.

Orbán Viktor miniszterelnök már a Fidesz hétfői frakcióülése után, majd aznap délután, az Országgyűlésben napirend előtt tartott felszólalásában is kijelentette, hogy csökkentik a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést és a korábbinál magasabb forint-euró árfolyammal számolnak, de nem tárgyalják újra a jövő évi költségvetés fő számait. Úgy tudjuk, hogy a kormány másfél helyett legfeljebb fél százalékos gazdasági növekedésre számít, a 268 forintos euró helyett pedig 300 forintos árfolyamon kénytelen újratervezni a büdzsét.

Veres János volt szocialista pénzügyminiszter szerint ez már nem oldható meg úgy, hogy a Parlament ne sértse meg a Házszabályt - hiszen az Országgyűlés ma már a végszavazás előtti utolsó módosításokról tárgyal -, Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója pedig azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a fő számok újratárgyalása nélkül lehetetlen előteremteni a kiigazításhoz szükséges 150-200 milliárd forintot.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a kormányzat mégsem a fő számok módosításával és valószínűleg nem adóemelésekkel, hanem zárolásokkal teremti elő ezt a pénzt. Úgy tudjuk, hogy ennek köszönhetően a kormány szerint a költségvetés december 19-i elfogadását semmi sem veszélyezteti, tehát még az sem valószínű, hogy a büdzsé végszavazása a két ünnep közötti időszakra csúszik át.

Értesülésünk szerint Orbán Viktornak az a célja, hogy a költségvetés jelenlegi, valamivel több mint 300 milliárd forintos tartalékához ne kelljen hozzányúlni, mert arra szükség lehet a kiszámíthatatlannak ígérkező 2012-es évben.

Az esetleges kormányátalakítás hírét cáfolta forrásunk, mint ahogy azt is, hogy a miniszterelnök nem tudott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter távozási szándékáról. A valóságban ez úgy történt, hogy a tárcavezető nem mondott le, hanem kérte a menesztését, amelyről telefonon beszélt Orbán Viktorral, mielőtt bejelentette azt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Forrásunk képtelenségnek minősítette a előrehozott választás fideszes tervéről szóló sajtóinformációkat. Jelezte, hogy legkésőbb az újév első két hetében megállapodás születhet a kormány és a Bankszövetség között. Erről és a költségvetési makropálya módosításáról soproni kihelyezett ülésén is tárgyal a kormány.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×