Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem nyúlnak hozzá a fő számokhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió úgy értesült, hogy semmi sem veszélyezteti a jövő évi költségvetés december 19-i elfogadását.

Orbán Viktor miniszterelnök már a Fidesz hétfői frakcióülése után, majd aznap délután, az Országgyűlésben napirend előtt tartott felszólalásában is kijelentette, hogy csökkentik a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést és a korábbinál magasabb forint-euró árfolyammal számolnak, de nem tárgyalják újra a jövő évi költségvetés fő számait. Úgy tudjuk, hogy a kormány másfél helyett legfeljebb fél százalékos gazdasági növekedésre számít, a 268 forintos euró helyett pedig 300 forintos árfolyamon kénytelen újratervezni a büdzsét.

Veres János volt szocialista pénzügyminiszter szerint ez már nem oldható meg úgy, hogy a Parlament ne sértse meg a Házszabályt - hiszen az Országgyűlés ma már a végszavazás előtti utolsó módosításokról tárgyal -, Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója pedig azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy a fő számok újratárgyalása nélkül lehetetlen előteremteni a kiigazításhoz szükséges 150-200 milliárd forintot.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a kormányzat mégsem a fő számok módosításával és valószínűleg nem adóemelésekkel, hanem zárolásokkal teremti elő ezt a pénzt. Úgy tudjuk, hogy ennek köszönhetően a kormány szerint a költségvetés december 19-i elfogadását semmi sem veszélyezteti, tehát még az sem valószínű, hogy a büdzsé végszavazása a két ünnep közötti időszakra csúszik át.

Értesülésünk szerint Orbán Viktornak az a célja, hogy a költségvetés jelenlegi, valamivel több mint 300 milliárd forintos tartalékához ne kelljen hozzányúlni, mert arra szükség lehet a kiszámíthatatlannak ígérkező 2012-es évben.

Az esetleges kormányátalakítás hírét cáfolta forrásunk, mint ahogy azt is, hogy a miniszterelnök nem tudott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter távozási szándékáról. A valóságban ez úgy történt, hogy a tárcavezető nem mondott le, hanem kérte a menesztését, amelyről telefonon beszélt Orbán Viktorral, mielőtt bejelentette azt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Forrásunk képtelenségnek minősítette a előrehozott választás fideszes tervéről szóló sajtóinformációkat. Jelezte, hogy legkésőbb az újév első két hetében megállapodás születhet a kormány és a Bankszövetség között. Erről és a költségvetési makropálya módosításáról soproni kihelyezett ülésén is tárgyal a kormány.