Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfőn döntenek a köznevelési törvényhez érkezett kormánypárti módosításokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb módosító javaslatok érkeztek a köznevelési törvény KDNP-s tervezetéhez, amelyet a Fideszben is sokan vitatnak. A két kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportja hétfőn dönt a módosításokról.

Mivel a kormánytöbbség már három éves kortól kötelezővé tenné az óvodát, az oktatási bizottság javasolja, hogy az óvoda is legyen a köznevelés része. Így ugyanis biztosan nem marad ki az állami támogatásból.

A testület a stabil működés érdekében nyolcról 16-re emelné az óvodák és az általános iskolai alsó tagozatok minimális gyermeklétszámát. A bizottság támogatja azt a módosítást, amely a tanulók testi fenyítése mellett a lelki kínzásukat is megtiltja, a családi napközikkel kapcsolatban azonban törvénybe foglalnák, hogy azok nem helyettesítik az óvodát, mert nincs képzési tervük és nehezen ellenőrizhetők.

A jogszabály részévé tennék, hogy a középiskolába csak azt a diákot vegyék fel, aki teljesít egy központi vizsgát. Nem tennék kötelezővé a tanároknak, hogy délután öt óráig tartsanak felügyelet az iskolákban, hiszen a diákok úgyis csak 16 óráig lehetnek bent.

A kormánypárti képviselők megítélése szerint az iskolaszékek működése formálissá vált, ezért felügyelő bizottságokat hoznának létre az oktatási intézményekben.

A Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja hétfőn dönt a köznevelési törvényhez érkezett kormánypárti módosításokról.