Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesten vettek őrizetbe egy izraeli repülőtisztet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vették pénteken a budapesti repülőtéren az izraeli légierő egyik repülőtisztjét, mert egy pisztolyt, tárat és lőszereket fedeztek fel a csomagjában - jelentették hétfőn izraeli médiumok. Egy izraeli külügyminisztériumi forrás közölte az Ynet hírportállal, hogy a tisztet már szabadon engedték a magyar hatóságok, és visszatért hazájába.

A tiszt Izraelből az Egyesült Államokba tartott budapesti átszállással. A magyar és az amerikai hatóságokat is aggasztja az izraeli hírportálok szerint, hogy a fegyver nem akadt fenn a tel-avivi repülőtér biztonsági ellenőrzésén, ráadásul az ügy rontja a repülőtér hírnevét.

"Tudomásunk szerint a pisztoly nem az utas kézipoggyászában volt, hanem a csomagtérbe feladandó bőröndjében, így sem az utasok, sem a gép nem volt veszélyben" - mondta a Ben Gurion repülőtér szóvivője, hozzátéve, hogy az ügyet vizsgálják.

Amikor a magyar hatóságok a fegyverről és tartozékairól kérdezték a tisztet, ő azt mondta, hogy nem tudott róluk, a bőrönd egy rokonáé, aki benne felejthette azokat.

Fegyver szállítása repülőn nem tilos, de az utasnak rendelkezni kell a megfelelő dokumentumokkal, és nyilatkoznia kell arról, hogy mindezek a birtokában vannak. A tiszt ezt nem tette meg.

Az izraeli hadseregből egy meg nem nevezett forrás közölte, hogy a tiszt nem hivatalos úton járt. A hadsereg hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben.

A Háárec című lap szerint a tiszt családostul utazott. Õrizetbe vételéről a magyar hatóságok értesítették Izrael budapesti nagykövetségét.

A Háárec szerint sokkal nagyobb botrány kerekedett volna az ügyből, ha akár az amerikai, akár az izraeli hatóságok találták volna meg a fegyvert a légi utasnál. Az amerikai hatóságok közölték, hogy küldöttséget menesztenek Izraelbe, tisztázandó a Ben Gurion repülőtér ellenőrzési rendszerét.

Az izraeli híroldalak jelentéséből nem derül ki, hogy a tiszt hazaengedése előtt a magyar hatóságok milyen intézkedéseket hoztak ellene.