Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Négy magyar tavon jelezhetnek viharokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyszerre indították be pénteken a balatoni, a velencei-tavi, a Tisza-tavi és a Fertő-tavi viharjelző rendszert; a Biztonságban Magyarország tavain című tájékoztatóval egybekötött eseményen Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság dandártábornoka egy, a Balaton ringatózó hajóról kapcsolta be a rendszert, amely október 31-ig üzemel.

A dandártábornok jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a Balaton és a Velencei-tó után az idén a Tisza-tónál, Abádszalókon és Poroszlón is működhet viharjelző állomás, amelyeket további kettővel bővítenek, megteremtve a központi vezérlés lehetőségét is. A Fertő-tavon tavaly egy osztrák-magyar közös projekt keretében tizenegy viharjelző állomást létesítettek, közülük egy a magyarországi szakaszra, Fertőrákosra került.

A Balatonon az idei szezonra továbbfejlesztették a rendszert, egyebek között két új állomással, két új mobil jelzővel, továbbá három régi áthelyezésével, közvetlenül a tó partjára. Idén összesen 29 stabil fényjelző-viharjelző, míg a kiemelt strandokon további 16 mobil fényjelző tájékoztat az aktuális helyzetről.

A rendszerek kétféle jelzést adnak a várható viharos időjárás előtt fél-másfél órával. Percenként 45 sárga fényű villanás 40-60 kilométer/órás szélerősséget, a percenként 90 villanás 60 kilométer/órás sebességet meghaladó szélerősséget jelez. Egy állomáson LED-lámpás kísérletbe kezdenek, hogy kiderüljön, növelhető lenne-e azáltal a rendszer hatékonysága.

Tollár Tibor elmondta, hogy az idei szezonban az OKF, szűkös forrásai ellenére, korszerűsítette a viharjelző lámparendszer központi vezérlőrendszerét, valamint az egyes viharjelző lámpák informatikai egységeit. Ezzel lehetővé tette, hogy a Balatonon a későbbiek során három részre tagozódó viharjelzést lehessen kiadni, valamint információs táblák elhelyezésével minél több helyre lehessen eljuttatni a viharjelzéssel kapcsolatos információkat.

A viharjelző állomásokat, illetve rendszereket a katasztrófavédők stratégiai partnere, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) működteti. Tavaly sehol nem fordult elő ezen rendszerek működésével összefüggésbe hozható vízi baleset - hangzott el a tájékoztatón.

A működtetés az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása alapján történik, amely a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, az OKF fődiszpécserének és a RSOE, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által működtetett Zánka központú vízimentő bázisnak nyújt rendszeres meteorológiai tájékoztatást. (A folyamatosan frissített információk az OMSZ honlapján, www.met.hu, illetve a www.rsoe.hu oldalon tekinthetők meg.)

A viharjelző rendszerek fejlesztésére az idén 150 millió forint központi támogatás jut, amelyhez további forrásokat keresnek a katasztrófavédők az érintett területek fejlesztési szervezeteinél és településeinél - hangzott el a rendezvényen, amelyre hivatalosak voltak az érintett megyék, rendőrkapitányságok, települések vezetői. A tájékoztató részeként a balatoni vízirendészet bemutatta tavaly beszerzett új mentőhajóját is.