eur:
390.98
usd:
366.92
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tölgyessy Péter: Orbán Viktor átvágta a gordiuszi csomót

Orbán Viktor 29 pontja válasz volt a múlt szombati helyzetre, mondta Tölgyessy Péter az InfoRádiónak. A politikai elemző szerint a programpontok főleg adócsökkentésből állnak, erre forrást nagyrészt a bankokra kivetett különadó hoz majd. Az összes többi elem költségvetési hatása csekély, viszont hallatlanul népszerű. Tölgyessy Péter szerint a Fidesz politikusainak államcsődről szóló nyilatkozatai tudatosak és gondosan előkészítettek voltak, amelyekkel a Fidesz úgy akart forrást teremteni a programja megvalósításához, hogy ne kelljen megszorításokat bevezetni.

A cselekvési program válasz volt a múlt szombati helyzetre - jelentette ki Tölgyessy Péter az InfoRádiónak. A politikai elemző szerint a Fidesz készített korábban egy gondosan felépített tervet, amelyre a nemzetközi pénzvilág nemet mondott, így a hét végén a kormányzó pártnak, illetve a miniszterelnöknek ki kellett találnia valami újat. "Ennek eredményét hallottuk rendkívül hatásosan elővezetve kedden a Parlamentben. Tehát úgy tűnik, hogy legalábbis kommunikációs szinten, megoldotta a helyzetet a Fidesz" - mondta Tölgyesy Péter.

Véleménye szerint olyan programmal állt elő a miniszterelnök, amelyet remélhetően a pénzvilág már nem utasít vissza, és a magyar közvélemény sem érzi úgy, hogy le kellene mondani sok mindenről, jóllehet a Fidesz eredetileg radikális adócsökkentést ígért, amit ebben az évben nem valósít meg.

Orbán Viktor kedden szinte kizárólag olyan pontokról beszélt, amelyek igazolják azt a korábbi állítását, hogy nem lesz megszorítás - legalábbis olyan, amely széles választói közeget érintene, és amelyre azt mondhatnánk, hogy a lakosság szélesebb csoportjainak fájni fog - mondta Tölgyessy.

Némelyek szerint csupán a közalkalmazottakra vonatkozhat ilyesmi. Az elemző szerint azonban esetükben is inkább csak további bérbefagyasztásról van szó. Az új autó- és bútorvétel tilalma az alsóbb szinteken lévőket nem érinti. Minden jel szerint, a 15 százalékos bértömeg-csökkentés az állami vagyonkezelés körében működő vállalatok dolgozóira vonatkozik - jegyezte meg.

A programpontok hangsúlyos részei adócsökkentésből állnak, erre forrást nagyrészt a bankokra kivetett különadó, és az alacsonyabb jövedelműek adójóváírásának két év alatt történő kivezetése hoz majd. Az összes többi elem költségvetési hatása csekély, viszont többségük hallatlanul népszerű - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

Hozzátette: a Fidesz általános társadalompolitikai mondanivalója most az, hogy mindenben fordulatot kell elérni. Új rendszert kell felépíteni. Ebben a helyzetben ennél a csomagnál többet széles társadalmi csoportok áldozathozatala nélkül nem lehetett megalkotni. A mostani helyzetet megoldotta ugyan a Fidesz, de jövő tavasszal ettől önmagában aligha lendül neki erőteljesen a magyar gazdaság. Az ugyanis számos más, főleg külgazdasági tényezőtől is függ - folytatta Tölgyessy. Ha a világgazdasági helyzet nem javul, akkor még bajosabb lesz idehaza is nagyszabású változást elérni. Ám a miniszterelnök által felépíteni kívánt új rendszernek belátható időn belül érezhetően igazságosabbnak kell lennie, és idővel a jólétnek is növekednie szükséges. Az új rendszer megteremtésére hivatkozó mondatokkal Orbán Viktor megduplázta a tétet. A mostani csomag azonban még önmagában aligha hozhat igazi fordulatot - tette hozzá.

Az ígért forradalom abban a szimbolikus értelemben biztosan nem marad el, hogy lesz igazságtétel és elszámoltatás. Továbbá új Alkotmány is készül, de ezzel új frontok is nyílnak, és kiszámíthatatlan, mi lesz a folyamat vége - fejtette ki Tölgyessy.

Nem valószínű, hogy az alkotmányozási folyamat végén meg lehet úszni a népszavazást, amely akkor már az ország helyzetéről, az Orbán-kormánnyal való elégedettségről is szól majd. A nemzeti együttműködés rendszerét rögzítő új társadalmi szerződés legitimitását igazából csak egy népszavazás erősítheti meg - vélekedett az elemző.

Nincs komoly ellenzéke a Fidesznek

Továbbra sincs ellenzék a Parlamentben. Az eddig egymás után következő szimbolikus ügyekben nem tudott érdemben mást mondani a radikális jobboldal, baloldal pedig alig létezik - jelentette ki Tölgyessy Péter. Aki szerint a szocialistákkal könnyen szembe állítható az elmúlt nyolc év gyakorlata. A MSZP kapott egy újabb esélyt, de egyelőre nemigen látszik: miként is tud élni vele?

A Lehet Más a Politika is megszólal olykor nagy baloldali párt módjára. Kedden is azt hangsúlyozta, hogy az egykulcsos adó Kóka János találmánya, és mennyire nem jó a szegényeknek - mondta a politikai elemző. Hozzátette azonban, hogy kétséges, ki tud-e nőni az LMP-ből a nagy ellenzéki váltópárt - annak ellenére, hogy a zöldpártként most komolyabb eredményt ért el, mint az utolsó évtizedben bármikor is az SZDSZ.

Tölgyessy Péter szerint, ha a Fidesz nem lenne sikeres, akkor egyelőre a Jobbikkal kellene megküzdenie, de ezt a pártot nehéz elképzelni a társadalom többségét maga mellé állító reális ellenzékként. De ettől még jókora részt elvehet a Fidesz szavazóközönségéből. A politikai elemző szerint vagy nem lesz a Fidesznek ellenzéke, vagy a parlamenten kívül jön létre egy olyan erő, amely a következő ciklusban már nagyobb frakciót alapíthat.

Költségvetési csontvázak

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz politikusainak államcsődről szóló nyilatkozatai tudatosak és gondosan előkészítettek voltak. Az elemző rámutatott: a most kormányzó párt már egy éve készült arra, hogy a költségvetésben talált csontvázakról beszél majd. Már akkor azt kommunikálták, hogy sokkal rosszabba helyzet, mint amilyent a tavaly korán benyújtott költségvetés mutat.

Mindez hihetőnek tűnik az emberek számára, hiszen Öszödön maga a szocialista miniszterelnök beszélt arról, hogy átverték az országot. Még tavaly számos Fidesz-közeli közgazdász nyílt levélben figyelmeztetett, hogy rossz az ország helyzete, és a számok is hét százalék fölötti hiányt mutatnak - fejtette ki Tölgyessy Péter.A politikai elemző úgy vélekedett: a csődről szóló nyilatkozatok bevetésével a Fidesz mozgásteret akart magának szerezni. Szerinte nem igazak azok a vélemények, hogy a kormányzó párt így akart volna megszabadulni a programjától. Éppen ellenkezőleg: így akart forrást teremteni programja megvalósításához, hogy ne kelljen megszorításokkal megalapozni az adócsökkentést - tette hozzá.

Orbán Viktor megpróbálta átvágni ezt a gordiuszi csomót, és a múlt hagyatékára hivatkozva akart a külfölddel, a Valutaalappal, a befektetőkkel nagyobb költségvetési hiányt elfogadtatni. Az ebből keletkező öt-hatszáz milliárd forintnyi pluszt pedig adócsökkentésre óhajtotta a Fidesz fordítani, ezzel elindítani remélte a növekedést.

Azt, hogy nem elszólás volt Kósa Lajos nyilatkozata, az is bizonyítja, hogy később a miniszterelnök szóvivője is ráerősített. Azonban ahogy eleve várható volt a pénzpiac nemet mondott. Így aztán nyomban váltania kellett a Fidesznek, és bejelentették, hogy a kormány tartja magát a 3,8 százalékos hiánytervhez.

A nagyobb hiány rontotta volna a Forint árfolyamát, ezt megszenvedték volna a devizahitelesek, ennek részleges kivédéséről szólt a korábbi Matolcsy-nyilatkozat: a lakossági devizahitelek egy részének forint alapúra váltásáról. Ám pénzpiacok ezen ötlet ellen is élénken tiltakoztak - emlékeztetett. Most viszont a Fidesz gyorsan váltott, és képes volt egy programmal előállni, amely legalábbis kommunikációs szempontból igen látványos, nagyon sok olyan elem van benne, amelyre már régóta vágyott a közvélemény.

Az majd csak a részletek ismeretében később derül ki, hogy az egészre miként reagál a külföld. Az máris látszik, hogy az adócsökkentés tetszik nekik, mint ahogy az egykulcsos adó is. A bankokra kivetett jelentős adó viszont biztosan nem rokonszenves a pénzvilágnak. Viszont ennek a lakossági támogatottsága igen nagy lehet, és újabban másutt is vetettek ki különadót a bankokra. Ám tény, hogy ez az adó érezhetően visszavetheti a bankok hitelkihelyezését.

Kell egy pénzügyminiszter

Tölgyessy Péter szerint a hagyományos kabinetrendszer jobb, mint a most felállt négyszintű, erősen hierarchikus kormányszerkezet.

Általában a magyarok azt gondolják, hogy a kevés miniszter jó, a kicsivel több miniszter már rossz. Holott, mivel az államgépezet hatalmas, az, hogy néhány miniszterrel több van vagy kevesebb, nem sokat jelent a költségek szempontjából ahhoz képest, amekkora károkat okozhat egy rosszul felépített kormány - vélekedett a politikai elemző.

Hozzátette: a kabinetrendszernek az a lényege, hogy minden szakterület kellő súllyal jelenjen meg a kormányzati döntések meghozatalában. A múlt heti hibák egyik oka bizony a pénzügyi szakszerűség képviseletének a hiánya lehetett - jegyezte meg. A pénzpiacok folyvást jelezték: nem fogadnak el lényegesen nagyobb költségvetési hiányt. A Fidesz viszont érzéketlen volt ezekre a jelzésekre, aminek talán az egyik oka az volt, hogy a kormányban nincs pénzügyminiszter, aki kellő súllyal helyére tette volna a dolgokat - hangsúlyozta.

Ebben a rendszerben ahhoz, hogy egy-egy információ a miniszterelnökig eljusson, több szinten kell átjutnia. Ez apró ügyeknél célszerű lehet, viszont lényeges kérdésekben így fontos szempontok szorulhatnak háttérbe - fejtette ki Tölgyessy Péter.

A Fidesznél gyakran előfordult már, hogy elindult valami rossz irányba, és későn jött a korrekció. Valami ilyesmi történhetett a múlt héten is - vélekedett Tölgyessy, aki szerint hónapok kellenek ahhoz, hogy a kormány teljesen helyreállítsa a nemzetközi pénzvilág bizalmát.

A kormányzati szerkezet tehát akkor jó, ha az ellenérvek időben, kellő súllyal megjelennek. Ez nem gyengíti a kormányt, hanem a megfontoltabb mérlegelést segítheti elő - összegezte Tölgyessy Péter.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×