Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több jel utal arra, hogy visszatér Gyurcsány Ferenc

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkésőbb június elején már új elnöke lesz az MSZP-nek, októberig pedig kicserélődhet a teljes pártvezetés. Ennek hitelessége ugyanakkor sokak szerint kérdéses, a választási vereségért felelős lemondott elnökségi tagok ugyanis parlamenti képviselők maradnak. Egyre több jel utal arra is, hogy visszatér Gyurcsány Ferenc.

Teljes, alulról jövő tisztújításra van szükség ahhoz, hogy a Magyar Szocialista Párt megtisztuljon, és 2014-ben egy új, baloldali néppártként induljon a választásokon. A nyilatkozatok alapján ez az általános vélemény az MSZP vezetésében, emiatt is mondott le vasárnap késő este a párt elnöke, és ajánlotta fel a lemondását a teljes elnökség. A vezetés május végére vagy június elejére hívja össze a kongresszust, amelyen mindenképpen új elnököt kell választani. Ugyanitt dönthetnek majd arról, hogy milyen mélységű legyen a tisztújítás és mikorra időzítsék ezt. Kérdéses, hogy mennyire cserélődik ki a párt vezetése. Lendvai Ildikó az InfoRádiónak azt mondta, bárki indulhat.

"A tagságnak kell eldöntenie, hogy kiből akar elnökségi tagot, és kiből nem. Sem tiltólista nincs, sem előre feldiktált elnökségi összetétel. Nyilván a tagság ahhoz mérten fog elnökséget választani szeptemberben vagy októberben, hogy milyen ellenzéki stratégiát alakít ki a május végi, június eleji kongresszus" - mondta.

Már megindult a pozícióharc. Úgy tudjuk, a lemondott pártelnök Mesterházy Attila frakcióvezetőt szeretné utódjának, és bár ő maga rendre elhárítja az erre irányuló kérdéseket, a nyilatkozataiból úgy tűnik, nagy tervei vannak a párttal.

"Hiszek abban, hogy az MSZP-nek nyitott, nemzeti, demokratikus és karakteresen baloldali néppártként kell működnie a következő években is" - mondta.

Mesterházy Attila a tv2 reggeli műsorában azt mondta, ha felkérnék, megfontolná a pártelnöki megbízatást. Annak is hangot adott, hogy fiatalokat szeretne látni az MSZP vezetésében. Kérdés, hogy egy esetleges teljes tisztújítás mennyire lenne hiteles, hiszen a párt mostani vezető politikusai és nagy öregjei közül szinte mindenki országgyűlési képviselő lesz.

Az ügyet az is bonyolítja, hogy egyre többen tartanak a volt kormányfő-pártelnök visszatérésétől. Gyurcsány Ferenc a távirati irodának utalt arra, hogy hibás a felvázolt tisztújítási menetrend. Azt is mondta, hogy "a párt jelenlegi vezetőinek kellő mértéktartással egyelőre illendő háttérbe vonulni". A volt miniszterelnök ambícióit illusztrálja az is, hogy még a kongresszus előtt átfogó, írásos értékelést fog közzétenni az elmúlt évekről, és javaslatokat is megfogalmaz majd a következő hónapokra és évekre.