eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Örök nyugalomra helyezték a Kaczynski házaspárt - hírösszefoglaló

Krakkóban örök nyugalomra helyezték a múlt héten repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét. Több ezren vettek részt az Élet Menete felvonuláson a fővárosban. Hétfőn megindulhat a megszokott európai légiközlekedés egy része.

Krakkóban örök nyugalomra helyezték a Wawel-székesegyházban az április 10-én repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét. Rendőrségi adatok szerint a környéken több mint 150 ezren kísérték figyelemmel a gyászszertartást. Nem sokkal korábban a Mária-templomban tartottak gyászmisét, ami kétperces csenddel kezdődött. A temetésen való részvételt csaknem 30 állam képviselője, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár mondta le az európai légtér-lezárások miatt. Nem tudott elutazni a Vatikán képviseletében Angelo Sodano bíboros sem. Magyarországról autóval utazott Krakkóba Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Martonyi János, a külügyminiszteri poszt várományosa. A lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk mellett. A katasztrófában 97 ember vesztette életét, köztük számos politikai és katonai vezető, valamint több egyházi méltóság.

Több ezer ember, köztük politikusok és közéleti személyiségek vettek részt a fővárosban az Élet Menete felvonuláson, amellyel a holokauszt csaknem 600 ezer magyar áldozatára emlékeztek. Rogán Antal, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere beszédében úgy fogalmazott: el kell utasítani az erőszakot; az Élet menetének nem a halálról, hanem az életről kell szólnia, és arról, hogy mit kell tenni azért, hogy a vészkorszakhoz hasonló dolog soha ne történjen meg újból. Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta: közös felelősség, hogy szűnjön meg a kettős beszéd, amely megkülönbözteti az embereket, és nem lehet hagyni, hogy bárkinek is félnie kelljen nemzetisége vagy felekezeti hovatartozása miatt. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke szerint a rendezvény mára társadalmi eseménnyé vált, amelynek az a célja, hogy soha ne lehessen letagadni, hogy valamikor ártatlan emberek millióit gyilkolták meg egy őrült eszme nevében. Az Élet Menete fáklyás felvonulást 18. alkalommal rendezték meg a fővárosban; a megemlékezés az Újpesti rakparton kezdődött, majd a menet átvonult a Duna-parton álló vizafogói emlékműhöz; ott azok előtt rótták le kegyeletüket, akiket 1944-45 telén a nyilasok meggyilkoltak.

A holokauszt áldozataira emlékeztek a Terror Háza múzeumnál. Schmidt Mária, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott: a totális diktatúrák tapasztalatát a múltból nem lehet kitörölni, és közösen kell emlékezni a tragédiákra. A megemlékezésen felolvasták Bajnai Gordon miniszterelnök levelét. A kormányfő hangsúlyozta: a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg, a múlt mentegetésével nem éledhet újjá a gyűlölet. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédében kiemelte: semmilyen politikai számítás nem igazolhatja az ember méltóságának meggyalázását vagy lebecsülését, az emberi élet gazdasági vagy politikai tényezőként kezelését, a szeretet kultúrája helyett a gyűlölet, a feszültség, a zűrzavar terjesztését. A holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án rendezik, de mivel az idén ez péntekre esett, a zsidó vallásra tekintettel vasárnap tartották a rendezvényt.

Európai Uniós források szerint hétfőn megindulhat a megszokott európai légi forgalom fele. Diego López Garrido európai ügyi államtitkár Brüsszelben azt mondta: a légtér-korlátozások egy részét akkor oldhatják fel, ha az időjárás-jelentések megerősítik, hogy a légtér tisztulóban van a vulkáni hamutól. A légügyi hatóságok figyelmeztetése ellenére vasárnap több légitársaság is próbarepüléseket hajtott végre az európai légtérben. Közben több európai ország is meghosszabbította a csütörtökön, az izlandi gleccservulkán hamufelhőjének terjedése miatt elrendelt légtérzárlatot, és már több törökországi repülőtér sem fogad és indít járatokat. Az elmúlt 4 napban 63 ezer járatot töröltek Európában. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás. Magyarországon már csak korlátozott légtérzár van érvényben holnap délig a Nemzeti Közlekedési Hatóság döntése értelmében, miután az alsóbb légrétegekben a levegő szennyezettsége nem jelentős. Fehér Imre, a Hungarocontrol szóvivője az InfoRádióban elmondta: a 3 ezer méter alatti légtérben már repülhetnek a kisebb sportrepülőgépek és mezőgazdasági gépek, de az utasszállítók továbbra sem szállhatnak fel Ferihegyről.

Továbbra is jelentős gondokat okoz a Bódva áradása a part menti településeken Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol eddig 53 embernek kellett elhagynia otthonát. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: a folyó felső szakasza nagyon lassan apad és az árhullám, a Szendrő alatti területen pedig még emelkedik a vízszint. Csont Csaba tájékoztatása szerint a Sajón másodfokúra mérsékelték a készültséget, a folyó Ónodnál tetőzik. Szólt arról is, hogy a Taktán elsőfokú készültséget rendeltek el, miközben árad a Hernád és a Bodrog is. A térségben több útszakaszt lezártak az áradások miatt, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra pedig továbbra sem lehet behajtani személyautóval.

Már június közepén jelentést szeretne kapni a gazdasági tényfeltáró bizottságtól a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában - egy pénteken rögzített interjúban - azt mondta: a magyar gazdaság teljes átvizsgálását várhatóan július-augusztusban fejezheti be a Varga Mihály alelnök vezette testületnek. Arra a kérdésre, hogy amennyiben meglesz a Fidesznek a kétharmados parlamenti többsége, kapnak-e választójogot a határon túli magyarok, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: állampolgárságot biztosan, de a választójog az egy másik kérdés.

A fővárosi szocialisták azt szeretnék, ha a budapesti kerületek továbbra is önállóak maradnának. Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke Újbuda polgármesterével közösen tartott tájékoztatóján azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint a Fidesz meg akarja szüntetni Budapesten a kerületeket. A Fidesz teljesen alaptalannak nevezte a szocialisták aggodalmait.

Elhunyt Dragon Pál, az MDF Pest megyei elnöke, a párt országgyűlési képviselője. A politikus, a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja súlyos betegség után, szombat éjjel halt meg, 64 éves korában. Dragon Pált az MDF saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×