Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendvai: választás után kongresszuson értékeli helyzetét az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lendvai Ildikó szerint a lehető leghamarabb, május végén, június elején kongresszuson kell értékelnie az MSZP-nek a választási eredményt. A pártelnök az MTI-nek nyilatkozva pénteken azt mondta: a választás után kell dönteni arról, hogy mikor tárgyalnak a személyi kérdésekről.

A kongresszusnak legalább három feladata lesz: az értékelés, a szembenézés; az ellenzéki szerepből való politizálás programjának, az új helyzet új baloldali politikájának meghatározása; valamint a vita megkezdése az MSZP szervezeti megújulásáról.

Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: egy olyan MSZP kiépítését kell megvitatni, amelyben a teljesítményelv jobban érvényesül, "vonzóbb, izgalmasabb, nyitottabb mostani megkopott önmagunknál", amelyben "nincs helye azoknak, akik a politikából pénzt, a pénzből politikát akarnak csinálni, sem azoknak, akik a politikai hatalommal visszaélve, anyagi hasznot akarnak húzni, sem azoknak, akik pénzzel, befolyással üzérkedve akarnak politikai támogatókat szerezni".

A pártelnök kiemelte: a választás után, ezen a kongresszuson, vagy még azt megelőzően el kell dönteniük azt is, hogy a megújulás feladatai közé mikor, hogyan illesztik be a személyi kérdéseket, a tisztújítást.

Természetesnek nevezte, hogy az április 25-i második forduló után összeül a párt vezetése. Úgy fogalmazott: "a választást követő órákban, napokban kell a menetrendet pontosítani".

Azért nem a választás előtt foglalkozunk ezzel - fűzte hozzá -, hanem rögtön utána, mert az MSZP-nek a következő napokban még arra kell koncentrálnia, hogy az ország, amely jogosan változást akar, nehogy visszafelé haladjon a változás jegyében, azaz mindent meg kell próbálniuk a Fidesz "túlhatalmának megállításáért".

Lendvai Ildikó leszögezte: a választás után azonban a változásnak az MSZP-t is el kell érnie, akkor az MSZP megújulásáról kell beszélniük.

Cáfolta, hogy az MSZP az elmúlt héten nem kampányolt volna a még versenyben lévő jelöltjei mellett, de mint mondta, ezen a héten nem nagygyűléseket tartottak, hanem a választókat közvetlenül igyekeztek levélben, telefonon, kitelepüléseken megszólítani az adott körzetekben.

A pártelnök kiemelte: összes elemzésük azt mutatja, hogy nagyon nagy küzdelem mellett ugyan, de van esély a körzetekben a győzelemre; "igen, lehet", ez a jelszó, azaz az, hogy igen, meg lehet akadályozni a Fidesz korlátlan túlhatalmát. Hozzátetette: annyit mindenképpen el kell érni jövő vasárnap, hogy minél több támogatással, minél erősebb demokratikus ellensúly legyen a parlamentben.

"Amíg a választási kampány tart, addig a hajón mindenki, a hajóskapitánytól a matrózig a helyén van és teljes erejével dolgozik, utána beszélik meg, kinek milyen helye legyen ezután a hajón, ki-ki utána foglalkozhat saját magával" - válaszolta arra a kérdésre, hogy lemond-e, és ha igen, mikor pártelnöki posztjáról.

Arra a felvetésre, hogy Mesterházy Attila listavezető lehet-e a frakció vezetője azt válaszolta: az elnökségnek kell kialakítani a javaslatát és a frakciónak kell dönteni, de "én személy szerint örömmel támogatnám őt ebben a tisztségben".

A frakciónak még a kongresszus előtt kell elkezdeni a munkáját - húzta alá a pártelnök.

Lendvai Ildikó kérdésre megerősítette az MTI pénteki információját, hogy a kampány tapasztalatairól, a fiatalok megszólításának lehetőségeiről és az MSZP jövőbeni feladatairól is tanácskoztak Mesterházy Attila vezetésével a Tolna megyei Bikácsra meghívott fiatal szocialista politikusok csütörtökön késő délután. Ennek kapcsán kiemelte: tudott a találkozóról, ezt személyesen beszélte meg a listavezetővel a napokban.

Hozzátette: a párton belüli fiataloknak ez már a harmadik hasonló megbeszélése, egyiken ő maga is vendég volt.

Természetes és helyes, hogy a kampányfinisben van munkamegbeszélés a párton belüli fiatalokkal, mert a következő héten nagy jelentősége van a fiatal választópolgárok megszólításának - fűzte hozzá azzal, hogy egyébként pedig "vétek lenne szétereszteni" a kampányban részt vett fiatal politikusokat, jelölteket, kampánystratégákat, aktivistákat.

Ennek a csapatnak egyben kell maradnia, az MSZP megújításához sokkal több fiatal, új, vonzó arcra van szükség - szögezte le.

Lendvai Ildikó továbbra is helyes, felelős döntésnek tartja, hogy az MSZP négy jelöltje visszalépett a második forduló előtt. Azt mondta: nem az LMP érdekében léptek vissza, hanem a demokrácia érdekében. A választókhoz szóltak, és elő akarták segíteni, hogy két út között világos legyen a választás. Vagy a Fidesz túlhatalmát erősítsék, vagy állítsanak korlátokat elé - magyarázta.