eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan kerüljük el a vámfizetést?

Közeledik a nyár, a turista szezon, az utazásokról pedig nem szeretünk üres kézzel hazatérni. Egy kis szuvenír a családnak, barátoknak, és sokszor magunkra is gondolunk, személyes fogyasztásra is hazacipelünk mindent, amire szükségünk van, és azt is, amire nincs. De vajon milyen értékben hozhatunk haza különféle árukat az egyes országokból anélkül, hogy a vámra, esetleg a jövedéki adóra vagy áfára még az áru értékének tetemes részét ráköltenénk?

Az Európai Unión belül a magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk szállítása nincsen korlátozva. Azonban bizonyos termékek esetén szigorú törvényi korlátok vonatkoznak a kereskedelmi mennyiség megítélésére. Ezek a termékek tipikusan a jövedéki adó törvény hatálya alá tartozóak: az alkohol-, illetve dohánytermékek, valamint az üzemanyagok.

A jövedéki adótörvény értelmében más uniós tagországból a következő mennyiségeket lehet vám, jövedéki adó és a hazai forgalmi adó megfizetése nélkül magáncélra az országba hozni. Ezeken kívül a gépjármű szabványos tankjában lévő üzemanyag-mennyiségen kívül kannában 10 liter üzemanyaggal léphetjük át hazafelé a magyar határt - írja a Pénzcentrum.

Amennyiben házi kedvencünket is magunkkal kívánjuk vinni európai kirándulásunkra, úgy feltétlenül be kell szereznünk az állatútlevelet, melynek kiállítására az állatorvosok jogosultak.

Utazás az Európai Unión kívül


Az unión kívülről való hazatérésre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az EU tagállamokból való hazatérésekre. Harmadik országból való hazaérkezéskor fejenként legfeljebb 300 euró értékű áru hozható be vám- és adómentesen. Légi utasoknál ez az érték 430 euró, 15 év alatti utasoknál azonban csupán 150 euró. Továbbá a vámhatóság vizsgálja azt is, hogy az áru behozatala alkalmi jellegű-e, kizárólag személyes használatra vagy ajándékozásra szánt árucikkekkel érkezünk haza, és nem kereskedelmi mennyiséget cipelünk magunkkal.

A legtöbb jövedéki termékre vonatkozó szabályok is jóval szigorúbbak az unión kívülről érkező áruk esetén, mint azoknál a jövedéki termékeknél, melyek más EU-tagállamokból érkeznek. Dohánytermékek esetén eltérő szabályok vonatkoznak a repülővel és a nem repülővel érkező utasokra.

Az unión kívülről fejenként mindössze egyetlen liter hozható be vámmentesen azokból az italokból, melyek alkoholtartalma meghaladja a 22 térfogatszázalékot. Amennyiben nem hozunk magunkkal 22 fokosnál erősebb alkoholt, úgy két liter legfeljebb 22 térfogatszázalékos alkohollal is költségmentesen átléphetjük a határt. Ezeken kívül 4 liter szőlőbort és 16 liter sört is vámmentesen be lehet hozni harmadik országból.

Az üzemanyagok behozatalára ugyanazok a szabályok vonatkoznak harmadik ország esetén is, mint amelyek az unión kívülről érkező benzinre vagy gázolajra, vagyis szabványos üzemanyagtartályon kívül legfeljebb tíz litert lehet behozni.

Az Európai Unió külső határai tetszőleges mennyiségű készpénzzel (értékpapírral, kötvénnyel, részvénnyel, utazási csekkel stb.) sem kelhetünk át egyszerűen. Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozat és a kitöltési útmutató az EU erről az oldaláról tölthető le.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×