eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsányt az MSZP központi kampánystábja mozgatja

Az MSZP igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy elhatárolódik Gyurcsány Ferenc "országértékelő" beszédétől, ugyanakkor a párt egyik szóvivője, Budai Bernadett kijelentette, hogy a volt kormányfő egy olyan rendezvényen szerepel, amelynek "fő célja azoknak a demokratáknak a meggyőzése, akik önmaguktól talán nem szavaznának az MSZP-re." A volt kormányfő azt nyilatkozta, hogy a kampányban vállalt szerepét nem ő, hanem a központi kampánystáb határozza meg.

Ellentmondásosan viszonyul az MSZP Gyurcsány Ferenc pénteki előadásához, amelyet a Magyar Demokratikus Charta nyilvános rendezvényén tart. A szervezet ügyvivői kérték fel a volt miniszterelnököt arra, hogy adjon átfogó értékelést Magyarország állapotáról, az elmúlt évekről és beszéljen a szerinte kívánatos tennivalókról.

A beszédet "országértékelőként" harangozták be, ám a negatív visszhangok miatt a volt miniszterelnök előadásának hivatalos címe ez lett: "Magyarországért, a köztársaságért".

Tápiószecső igen, Gyurcsány nem

A szocialista pártban többen kifogásolták, hogy Gyurcsány Ferenc akciója árt a Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltre kihegyezett kampánynak. Sajtóhírek szerint az MSZP vezetése igyekszik távol tartani magát a rendezvénytől, amelyen sem Mesterházy Attila, sem pedig a jelenlegi kormányfő, Bajnai Gordon nem vesz részt. Arra is többen felhívták a figyelmet, hogy az MSZP honlapja nem szerepelteti a Gyurcsány-beszédet a programajánlóban, amely egyebek mellett ráirányítja a figyelmet Szili Katalin tápiószecsői, valamint Szabó Imre monori lakossági fórumára.

Az MSZP hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc szerepvállalása beleillik a március 15-ével kezdődő új kampányszakaszba. Nyakó István, az MSZP szóvivője március 9-én azt mondta az MTI-nek, hogy "Gyurcsány Ferenc szerepvállalása a március 19-ei, a Magyar Demokratikus Charta által szervezett rendezvényen nemcsak a párt, de a demokratikus oldal érdekeivel is egybeesik".

A szóvivő fenti nyilatkozata ezzel a címmel olvasható az MSZP honlapján: "Gyurcsány nyilvános értékelője egybeesik a párt érdekeivel".

Budai Bernadett, az MSZP másik szóvivője március 17-én megerősítette a fentieket. Az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, hogy "a Magyar Demokratikus Charta pénteki rendezvénye az MSZP vezetésével egyeztetett kampányrendezvény, amelyen a párt elnöksége is képviselteti magát."

Budai arról nem tett említést, hogy ki, vagy kik hallgatják meg Gyurcsány Ferencet az elnökség részéről, ugyanakkor reagált azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint az MSZP egyes vezetői tüntetőleg távol maradnának. Mint mondta: vannak olyan szocialista politikusok, akik azért nem tudnak részt venni a charta pénteki eseményén, mert előre egyeztetett kampányrendezvényük van máshol.

Gyurcsány hozhatja a szavazatokat?


Budai Bernadett - aki maga is szocialista képviselőjelölt Budapest IX. kerületében - arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc egy olyan rendezvényen tart beszédet, amelynek "fő célja azoknak a demokratáknak a meggyőzése, akik önmaguktól talán nem szavaznának az MSZP-re."

A rendezvény helyszíne az eredeti tervek szerint a XIII. kerületi Láng Sportcsarnok lett volna, ám néhány nappal ezelőtt a szervezők átvezényelték az eseményt a SYMA Sportcsarnokba, amelynek jóval nagyobb a befogadóképessége.

Az MSZP honlapja egy mosolygós Gyurcsány-fotó kíséretében idézi a politikus nyilatkozatát, ezzel a címmel: "Attila a miniszterelnök-jelöltünk, ő is marad, őt támogatjuk". Az MTI-nek március 11-én nyilatkozva Gyurcsány Ferenc visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a választás utáni pozíciószerzésre készülne. "Van és lesz dolgom, de az biztosan nem, hogy a frakcióvezetői vagy pártelnöki tisztségért tülekedjek" - hangsúlyozta. Szerinte ezekre biztosan lesz jelentkező nélküle is. "A demokratikus progresszió, benne a magyar baloldal számára ezek lesznek a legkevésbé fontos ügyek. Akkor meg miért foglalkoznék ezekkel?" - tette fel a kérdést.

A központi kampánystáb mozgatja Gyurcsányt

Arra a felvetésre, egyezteti-e az MSZP-vel, mit csinál a kampány alatt, azt felelte: a kampányban vállalt szerepét nem ő, hanem a központi kampánystáb határozza meg: így dől el, hogy hova megy, és mekkora a rendezvény nyilvánossága.

A volt kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a charta is értékeli - március 19-én - az elmúlt éveket, szeretné tudni, hogy mi várható a választások után. "Azt hallom, hogy a riválisaink Gyurcsány-korszaknak tekintik az utóbbi nyolc évet. Ha ők ekként nevezik, akkor miért csodálkoznak, ha vannak, akik tőlem szeretnék hallani, hogy mit gondolok erről az időszakról" - közölte.

Szerinte bugyutaság arról beszélni, hogy a március 19-i beszéde "országértékelő" lesz-e. "Beszéd lesz, tisztességes, egyenes mondatokkal, szenzáció nélkül. Olyan leszek, amilyennek megismertek: nem fogom elrejteni sem a véleményemet, sem a szenvedélyemet" - jelentette ki.

Hallgatóink figyelmébe ajánljuk, hogy Gyurcsány Ferenc beszédét délután négy órától élőben közvetítjük itt, az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×