Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsányt az MSZP központi kampánystábja mozgatja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy elhatárolódik Gyurcsány Ferenc \"országértékelő\" beszédétől, ugyanakkor a párt egyik szóvivője, Budai Bernadett kijelentette, hogy a volt kormányfő egy olyan rendezvényen szerepel, amelynek \"fő célja azoknak a demokratáknak a meggyőzése, akik önmaguktól talán nem szavaznának az MSZP-re.\" A volt kormányfő azt nyilatkozta, hogy a kampányban vállalt szerepét nem ő, hanem a központi kampánystáb határozza meg.

Ellentmondásosan viszonyul az MSZP Gyurcsány Ferenc pénteki előadásához, amelyet a Magyar Demokratikus Charta nyilvános rendezvényén tart. A szervezet ügyvivői kérték fel a volt miniszterelnököt arra, hogy adjon átfogó értékelést Magyarország állapotáról, az elmúlt évekről és beszéljen a szerinte kívánatos tennivalókról.

A beszédet "országértékelőként" harangozták be, ám a negatív visszhangok miatt a volt miniszterelnök előadásának hivatalos címe ez lett: "Magyarországért, a köztársaságért".

Tápiószecső igen, Gyurcsány nem

A szocialista pártban többen kifogásolták, hogy Gyurcsány Ferenc akciója árt a Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltre kihegyezett kampánynak. Sajtóhírek szerint az MSZP vezetése igyekszik távol tartani magát a rendezvénytől, amelyen sem Mesterházy Attila, sem pedig a jelenlegi kormányfő, Bajnai Gordon nem vesz részt. Arra is többen felhívták a figyelmet, hogy az MSZP honlapja nem szerepelteti a Gyurcsány-beszédet a programajánlóban, amely egyebek mellett ráirányítja a figyelmet Szili Katalin tápiószecsői, valamint Szabó Imre monori lakossági fórumára.

Az MSZP hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc szerepvállalása beleillik a március 15-ével kezdődő új kampányszakaszba. Nyakó István, az MSZP szóvivője március 9-én azt mondta az MTI-nek, hogy "Gyurcsány Ferenc szerepvállalása a március 19-ei, a Magyar Demokratikus Charta által szervezett rendezvényen nemcsak a párt, de a demokratikus oldal érdekeivel is egybeesik".

A szóvivő fenti nyilatkozata ezzel a címmel olvasható az MSZP honlapján: "Gyurcsány nyilvános értékelője egybeesik a párt érdekeivel".

Budai Bernadett, az MSZP másik szóvivője március 17-én megerősítette a fentieket. Az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, hogy "a Magyar Demokratikus Charta pénteki rendezvénye az MSZP vezetésével egyeztetett kampányrendezvény, amelyen a párt elnöksége is képviselteti magát."

Budai arról nem tett említést, hogy ki, vagy kik hallgatják meg Gyurcsány Ferencet az elnökség részéről, ugyanakkor reagált azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint az MSZP egyes vezetői tüntetőleg távol maradnának. Mint mondta: vannak olyan szocialista politikusok, akik azért nem tudnak részt venni a charta pénteki eseményén, mert előre egyeztetett kampányrendezvényük van máshol.

Gyurcsány hozhatja a szavazatokat?


Budai Bernadett - aki maga is szocialista képviselőjelölt Budapest IX. kerületében - arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc egy olyan rendezvényen tart beszédet, amelynek "fő célja azoknak a demokratáknak a meggyőzése, akik önmaguktól talán nem szavaznának az MSZP-re."

A rendezvény helyszíne az eredeti tervek szerint a XIII. kerületi Láng Sportcsarnok lett volna, ám néhány nappal ezelőtt a szervezők átvezényelték az eseményt a SYMA Sportcsarnokba, amelynek jóval nagyobb a befogadóképessége.

Az MSZP honlapja egy mosolygós Gyurcsány-fotó kíséretében idézi a politikus nyilatkozatát, ezzel a címmel: "Attila a miniszterelnök-jelöltünk, ő is marad, őt támogatjuk". Az MTI-nek március 11-én nyilatkozva Gyurcsány Ferenc visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a választás utáni pozíciószerzésre készülne. "Van és lesz dolgom, de az biztosan nem, hogy a frakcióvezetői vagy pártelnöki tisztségért tülekedjek" - hangsúlyozta. Szerinte ezekre biztosan lesz jelentkező nélküle is. "A demokratikus progresszió, benne a magyar baloldal számára ezek lesznek a legkevésbé fontos ügyek. Akkor meg miért foglalkoznék ezekkel?" - tette fel a kérdést.

A központi kampánystáb mozgatja Gyurcsányt

Arra a felvetésre, egyezteti-e az MSZP-vel, mit csinál a kampány alatt, azt felelte: a kampányban vállalt szerepét nem ő, hanem a központi kampánystáb határozza meg: így dől el, hogy hova megy, és mekkora a rendezvény nyilvánossága.

A volt kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a charta is értékeli - március 19-én - az elmúlt éveket, szeretné tudni, hogy mi várható a választások után. "Azt hallom, hogy a riválisaink Gyurcsány-korszaknak tekintik az utóbbi nyolc évet. Ha ők ekként nevezik, akkor miért csodálkoznak, ha vannak, akik tőlem szeretnék hallani, hogy mit gondolok erről az időszakról" - közölte.

Szerinte bugyutaság arról beszélni, hogy a március 19-i beszéde "országértékelő" lesz-e. "Beszéd lesz, tisztességes, egyenes mondatokkal, szenzáció nélkül. Olyan leszek, amilyennek megismertek: nem fogom elrejteni sem a véleményemet, sem a szenvedélyemet" - jelentette ki.

Hallgatóink figyelmébe ajánljuk, hogy Gyurcsány Ferenc beszédét délután négy órától élőben közvetítjük itt, az InfoRádióban.