Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bezárt az oltópontok 80 százaléka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A november 20-a óta nyitva tartó 204 oltópontból csak 40 végzi tovább a munkát, az ÁNTSZ oltópontjain, január 4-én azonban újra kinyit néhány, ott, ahonnan a legtöbb oltásszámot jelentették. Egy oltóponton naponta átlagosan 3000 oltást adtak be a szakemberek.

Nem marad oltópont nélkül az ország a két ünnep között sem, ugyanis az ÁNTSZ oltópontjainál bárki kérheti a vakcina beadását - mondják a szakemberek.

A számuk azonban jelentősen csökken, az eddig működő 204-ből ugyanis mindössze 40 marad. Január 4-étől ugyan újra megnyílik néhány az eddig működők közül, azok, amelyekben a legtöbben oltatták be magukat. 

Dobogós helyen az átoltottságban

Magyarország dobogós helyen végzett az eddigi átoltottsági adatok tükrében; Európában arányaiban csak Svédországban és Hollandiában oltatták be többen magukat az új influenza vírusa ellen, mint Magyarországon.

Eddig a magyarok negyede oltatta be magát, azaz 2,5 millióan kapták meg az oltást. A betegségen a becslések szerint félmillióan estek át, így legalább 4 millió potenciális jelöltje van a vírusnak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint azonban az oltási kampányt nem szabad befejezni, még akkor sem, ha a múlt héten kisebb volt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, mint az azt megelőző héten.

Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója, arról számolt be, hogy az átoltottak kevesebb, mint ezrelékénél jelentkezett a vakcina miatt valamilyen szövődmény, például láz, hőemelkedés, torokfájás, vagy fejfájás. A szakember ezzel az adattal alátámasztva hangsúlyozta a védőoltás biztonságosságát.

Hanganyag: Gál Ildikó