eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Hogyan hatott a magyar politika a Star Warsra avagy politikai folklór a neten?

Újabban a sün tartja lázban a magyar netezőket, aki végül rátalált barátjára, nyúlra. De volt már nekünk Szalacsi Sándorunk és Fogarassy Árpádunk is, de a netes politikai folklórba az is belefért, hogy Gyurcsány Ferenc alakítsa a gonoszt a Star Warsban. A photoshop uralja a netet.

Sün a Kossuth téren, sün a Hír TV-ben és a Magyar Televízió híradójában. Keresi őt régi barátja, nyúl, akivel végül az internacionálé dallamára találnak egymásra abban a filmben, amelyet bárki letölthet a netről.


Hogy honnan a sün-őrület? A szúrós állatka egy rendőrségi alakzat elnevezése, amelynek segítségével a tüntetések vagy más rendezvények randalírozó tagjait tudják kiemelni a tömegből. A sünt az Index.hu leplezte le egy videójában, amely után sokan kíváncsiak voltak az alakzat részleteire, a rendőrség azonban nem adta ki titkát. Ennek ellenére sokak fülébe égett bele, ahogyan a parancsnok hangos "sün, sün, sün" kiáltással adja ki az utasítást március 15-én a Kossuth téren. Például a fradistákéba, akik a B-középből maguk harsogták a parancsot a békéscsabai meccsen tapasztalt rendbontás után.



Ma tehát sün uralja netfolklórt, de nem volt ez mindig így. Ahogy Bodoky Tamás médiakutató a Többet retusálunk, mint négy éve című tanulmányában rámutat, nagyjából az ezredforduló óta figurázzák ki a

photoshop kedvelői a politikusokat az általuk készített álplakátokkal.

Volt például egy Szalacsi Sándorunk, aki a filmplakátok mellett a politikai hirdetésekben is megjelent.

Szalacsiról önmagában több száz photoshop kép bejárta a netet, de politikusok, sőt események, döntések, botrányok is megihlették a képszerkesztőket. Ahogy Bodoky Tamás rámutat, mindez 2002-re már annyira szokványossá vált, hogy nemcsak a "kalózok" éltek ezzel az eszközzel, hanem a hivatalos plakátkészítők is, például az SZDSZ kampánya során.

A párt azonban jó muníciót adott az őket kifigurázóknak is, az egyik választási hadjáratukban szerepeltetett, mindössze hatéves Kovács Pisti is sokakat megihletett.

<

Kovács Pisti a plakátokon (2009.04.23.) (képgaléria)

A 2006-os választás sokakat ihletett meg, a médiakutató a Fidesz-plakátainak átalakítására 275 példát talált, míg az MSZP-plakátokat 134, az SZDSZ-ét 68, az MDP-ét pedig 14 alkalommal photoshopolták.

Az sem ritka, hogy filmeket, videókat alakítanak át a politikai széljárás szerint. Így kerülhetett bele Dávid Ibolya, Deutsch Tamás vagy éppen Gyurcsány Ferenc a Star Warsba.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×