eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kornai: A kórházak bátran költekeznek túl, hiszen tudják, "halhatatlanok"

A tavalyi évben a kórházak, gyógyító intézmények közel 30 százaléka volt csődközeli állapotban - mondta el Kornai János közgazdász. A professzor szerint az állami tulajdonban lévő kórházak könnyebben túllépik a költségvetési korlátokat, mint a magántulajdonban lévő, hasonló profilú intézmények. A professzor a "60 éves a Közgáz" elnevezésű rendezvényen tartott előadásában kiemelte: felelőtlen gazdálkodásra sarkall, hogy az állam az utolsó pillanatban mindig megmenti az eladósodott intézményeket.

Magyarországon tavaly a 131 kórház közül 39 olyan súlyos anyagi gondokkal küzdött, hogy az intézményekbe pénzügyi biztost rendeltek ki a helyzet javítása érdekében - mondta Kornai János közgazdász. A professzor a "60 éves a Közgáz" elnevezésű rendezvény záró előadását a kórházi szektorban felpuhuló költségvetési korlátokról tartotta.

A közgazdász kiemelte: Magyarországon a 2007-es év kivételével nem zártak be kórházat az elmúlt közel 10 évben, és ez a jelenség arra ösztönözte a kórházi vezetőket, hogy bátrabban túlköltekezzenek.

Egy csődközeli állapotban lévő kórház esetében alapvetően négy kifutási lehetőséget különített el a közgazdász. Kornai János elmondta: az első lehetőség, hogy az intézmény bajban van, és a helyzet nem is változik. A második esetben a kórház megoldja az anyagi problémáit, méghozzá internális eszközökkel, azaz átszervezés, profilváltás vagy valamely más átalakítás következtében fenntartható lesz az intézmény.

A harmadik lehetőség, hogy külső segítséggel ideiglenes helyreáll a költségvetési egyensúly, ám ez a gyorssegély, az úgynevezett bail-out nem jelent hosszú távú megoldást. A negyedik eset pedig a csőd, vagyis a megszűnés, beolvadás, ám ez a kórházak esetében a legritkábban valósul meg.

2000 óta a tavalyelőtti volt az első év, amikor intézményeket szüntetett meg a szaktárca - tette hozzá a közgazdász professzor.

Kornai János leszögezte: Magyarországon a kórházak esetében a leggyakoribb, hogy az utolsó pillanatban az állam megmenti az intézményeket a csődtől, ám ez nem jelent valós megoldást.

Ennek következtében a kórházak egyre bátrabban vállalják a túlköltést, hiszen tisztában vannak vele, hogy jóformán "halhatatlanok" - vélekedett a közgazdász, aki szerint ez az egyik fő oka annak, hogy egyre jobban felpuhul az intézmények költségvetése. A kórházak esetében a szereplők többsége is ebben érdekelt, azaz a betegek egyértelműen a túlköltésre ösztönöznek, az orvosok többnyire ugyanerre hajlanak, a kórházigazgatók a minőség és a korlátok között lavíroznak, a politikusok és a fenntartók pedig jól felfogható érdekek miatt nem igazán merik vállalni a rendkívül szigorú és korlátozó költségvetés társadalmi következményeit.

A közgazdász nem vázol pontos megoldási lehetőségeket, de leszögezte: a sorozatos elsősegély-akciók semmiképpen nem vezetnek megoldásra. Hozzátette: a tapasztalatok alapján - bár ezzel kapcsolatban kevés adat áll rendelkezésre - az állami tulajdonban lévő kórházak sokkal inkább hajlamosak a költségvetés felpuhítására és az adósságfelhalmozásra, mint a magántulajdonban lévő intézmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×