eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szívbeteg-ellátásban is hátul kullogunk

Magyarország 29 ország közül a 24. az európai országokat összehasonlító úgynevezett Európai Szív Index szerint, ami a szív-és érrendszeri betegségek kezelését és az infarktus megelőzését teszi mérlegre. Ez derül ki a rangos svéd egészségügyi kutatóintézet, a Health Consumer Powerhouse legújabb jelentéséből.

Magyarországon az ellátás eredményességével van probléma, ha ennyien halnak meg szívbetegségekben - jelentette ki Arne Björnberg, a Health Consumer Powerhouse kutatási igazgatója.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakember hozzátette: az ápoláshoz ugyan hozzá lehet jutni, hiszen sok intézetben végeznek például szívartéria-tágítást, de a sok intézmény önmagában nem jelent jobb túlélési esély a betegeknek, sőt, lehet a szétaprózottság jele is, mint például, Belgiumban.

"Az európai országok ellátási színvonala magas, ezért a 24. hely sem számít egyértelműen rossznak, de tény, hogy Önöknél szinte a legrosszabbak a túlélési arányok. A vizsgálatunk amúgy is az eredményességet és a megelőzést vette a legnagyobb súllyal figyelembe, és Magyarország egyik területen sem áll valami fényesen. És ez sajnálatos módon egybecseng a korábbi kutatásaink eredményével, amikor az európai egészségügyi rendszerek működésének egészét hasonlítottuk össze" - hangsúlyozta.

Björnberg úgy véli, hogy az egybiztosítós egészségügyi rendszerek általános hibája Európában, hogy a ráfordított kiadások alapján ítélik meg az egészségügyi ellátást, holott sokkal fontosabb, hogy a pénzt hogyan költik el, tehát az úgynevezett kimeneti tényezőkre kellene inkább koncentrálni.

"Ez azt jelenti hogy hiányzik a professzionális egészségmenedszer a rendszerből. Nem gondolom, hogy a megoldást a több pénz jelentené. A szívbetegségeknél inkább a megelőzésre kellene költeni, mert az viszonylag hamar az egészségügyi kiadások csökkenését eredményezné" - tette hozzá.

A svéd intézet kutatási igazgatója a magyar egészségügyi rendszer gyenge pontjaként említette az ellátás átláthatatlanságát, illetve, hogy a legjobb egészségügyi szolgáltató kikeresése nem áll a betegek rendelkezésére.

Björnberg javasolja, hogy a szakorvosok juttassák el például, a háziorvosnak a betegeiről írt leveleik másolatát az érintett betegekhez, mert így több információt kap a fogyasztó, és ez sem pénz, hanem elsősorban szervezési kérdés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×