Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kóka János nem mond le

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az SZDSZ ügyvivő testülete és frakciója rendkívüli küldöttgyűlés összehívását kezdeményezi a párt országos tanácsánál. Erről Kóka János pártelnök beszélt a két testület együttes ülésének szünetében.

A liberális párt elnöke közölte: a rendkívüli küldöttgyűlés tudja megnyitni az utat a teljes körű tisztújításhoz.

A politikus elmondta, hogy a javaslatot három tartózkodással fogadták el, de Kóka János újságírói kérdésre sem nevezte meg a tartózkodókat.A pártelnök egyúttal közölte, hogy a frakció megtárgyalta és megerősítette az úgynevezett Jüttner-jelentésben foglaltakat és bizalmáról biztosította az elnököt és a frakció vezetését.

Kóka János kijelentette, hogy a frakció és az ügyvivő testület közös határozatban ítélte el a tavalyi tisztújításon történt csalást és tudomásul vette, hogy Zagyvai Márton kilépett a pártból. Egyúttal felszólították a csalókat és azokat akik részt vettek a csalásból, hogy kövessék Zagyvai Márton példáját, és lépjenek ki a pártból.

Arra az újságírói kérdésre, hogy lemond-e az elnöki tisztségről úgy válaszolt, hogy az SZDSZ a csalásokban résztvevőket szólította fel lemondásra.

Azt is elmondta, hogy korábban a bizalom jegyében szervezték a választásokat, ezért a rendkívüli küldöttgyűlésre egy olyan javaslattal érkezik, ami jelentősen szigorítja a szabályokat. Hozzátette: áttekintik és módosítják a párt alapszabályát, hogy ilyen visszaélések ne történhessenek.

Két küldöttgyűlés lesz


Kóka János elmondta, hogy feltehetően két küldöttgyűlést tartanak majd, ahol az első, a rendkívüli küldöttgyűlés hozza meg azokat az új szabályokat, amelyek alapján küldötteket lehet állítani, és ez követheti a tisztújító küldöttgyűlés. A rendkívüli küldöttgyűlés a jelenlegi küldöttek részvételével zajlik majd le.

A pártelnök azt mondta: javasolni fogja az országos tanácsnak, hogy a lehető leghamarabb hívják össze a rendkívüli, majd azt követően a tisztújító küldöttgyűlést is, mert az utóbbi adhat új legitimációt a vezetésnek.

Az ülésen nem vett részt az ügyvivő testületi tagságát pénteken felfüggesztő Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, John Emese és Szent-Iványi István.

A mandátumát szintén szüneteltető Béki Gabriella megjelent, ahogy a némi késéssel Demszky Gábor fővárosi főpolgármester is. Utóbbi jóval a sajtótájékoztató előtt el is hagyta az üléstermet, de kérdésekre nem válaszolt.