eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Sokszor fog még módosulni az egészségbiztosítási törvény"

Nem ért egyet az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a munka törvénykönyvének átalakítását célzó szakértői javaslattal, mert az, szerinte, jelentősen csökkentené a munkavállalók és a szakszervezetek lehetőségeit. Borsik János ellenzi azt a február 8-tól hatályba lépett rendeletet is, amely a munkaügyi perköltségeket a vesztes félre hárítja. Úgy véli: a rendelet nem állná ki az alkotmányossági próbát.

Csökkentené a munkavállalói és szakszervezeti jogosítványokat az az új, a munka törvénykönyvére vonatkozó módosítás, amelyet hat szakértő dolgozott ki - mondta az InfoRádiónak az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Ez szinte egy új munkatörvénykönyv létrehozatalát jelentené, amit nem lehet másfél év alatt, a következő parlamenti választásokig kivitelezni - közölte Borsik János, aki szerint nem valószínű, hogy a kormány vállalna egy ilyen, az embereknek és a munkavállalói érdekképviseleteknek nem tetsző átalakítást a kampányidőszakban.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hozzátette: kisebb-nagyobb átalakításokra évről évre szükség van a törvényben, de a szakértők által javasolt "megújítást" megvalósíthatatlannak tartja.

Elmaradt az egyeztetés

Borsik János kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett a munkavállalói érdekképviseletekkel arról a rendeletről, amely szerint február 8-tól a munkaügyi perek költségeit a vesztes feleknek kell állniuk.

Az, hogy az egyeztetés elmaradt, sérti a jogalkotásról szóló törvény előírásait, a rendelet pedig kifejezetten munkavállaló-ellenes - közölte az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki szerint a dolgozók, a retorziótól tartva, eddig is megfontolták, hogy bírósághoz forduljanak-e.

A rendeletről - mondta Borsik János - még a héten tárgyalni fognak a kormány képviselőivel, mivel az valószínűleg nem állná ki az alkotmányosság próbáját.

Külön testület kell

Kifogásolják az autonóm szakszervezetek az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban, hogy a várólisták időhatárai nem limitáltak: vannak olyan beavatkozások, amelyekre hat évet kell várni - közölte Borsik János.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kijelentette: nem támogatják azt az elképzelést, amely szerint a munkavállalói érdekképviseletek képviselői az ellenőrző testületek munkájában vegyenek részt.

Ez csupán csak azt a látszatot keltené, hogy a pénztárakban ott vannak a munkavállalók képviselői. Éppen ezért minden pénztár mellé kell egy olyan testület, amely a legfőbb befizetők - a munkáltatók és munkavállalók - képviselőiből áll - mondta Borsik János, hozzáfűzve: a munkáltatók nyitottak voltak a javaslatra.

Beleférhet

Olyasmibe vág bele a kormány, amiről maga sem tudja, hogy mi lesz a vége: a rendszerátalakítás olyan mozgásokat indít majd el, amelyeket egyelőre nem tud felmérni, hiszen hiányoznak az előzetes hatásvizsgálatok - közölte a Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Borsik János hozzátette: emiatt a következő időszakban sokszor fog még módosulni az egészségbiztosítási törvény, ennek során igyekeznek majd javaslatukat érvényre juttatni a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×