eur:
397.01
usd:
360.08
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Tizenhét éves az első szabadon választott Országgyűlés

Ma tizenhét éve, hogy megalakult az első szabadon választott Országgyűlés. A parlament alakuló ülésén lemondott Németh Miklós miniszterelnök, az Országgyűlés elnökének választották Göncz Árpádot, aki egy megállapodás értelmében rögtön át is adta a tisztséget Szabad Györgynek.

"Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink! Az Országgyűlés ünnepi és alakuló ülését megnyitom. Kérem, énekeljük el együtt a Himnuszt!"

1990. május 2-án ezekkel a szavakkal nyitotta meg a harmadik Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke az első szabadon választott parlament alakuló ülését.

Szűrös Mátyás köszöntőjében történelmi eseménynek nevezte a többpártrendszer első Országgyűlésének megalakulását.

"Hazánkban politikai, hatalmi fordulat zajlik, új reményteljes kor veszi kezdetét. Sokrétű társadalmi, politikai változások és folyamatok betetőzésének, új kezdetnek és egyben folytatásnak vagyunk a részvevői, tanúi egy felgyorsult demokratikus menetben. Ami itt történik, minden akadály és nehézség ellenére előremutató és korszerű. Ha jól tudunk élni a lehetőségekkel, ez az út el kell, hogy vezessen bennünket a jól boldoguló, szabad, demokratikus Magyarország teljes felépítéséhez, amelyben a nép akarata érvényesül" - mondta Szűrös Mátyás.

Az alakuló ülésen elfogadták Németh Jánosnak, az Országos Választási Bizottság akkori elnökének beszámolóját az első szabad választásokról, majd igazolták az új képviselők mandátumát.

A parlament ezt követően elnöknek választotta meg a szabad demokrata Göncz Árpádot, aki az MDF és az SZDSZ titkos megállapodása értelmében át is adta tisztségét az MDF-es Szabad Györgynek.

"Képviselőtársaimnak köszönöm a megtisztelő bizalmat. Érdemem kevés, ezt a feladatot nem kerestem, de vállalom, s azt remélem, hogy az Önök bizalma segít abban, hogy jó eszköze legyek a népszuverenitás érvényesülésének. Tisztelt Országgyűlés! Az elfogadott napirend szerint most szólásra következik Németh Miklós miniszterelnök" - mondta Szabad György.

Németh Miklós az ülésen a Minisztertanács nevében lemondott, és mint mondta, az új kormány hivatalba lépéséig elvégzik a munkájukat.

Az alakuló ülésen a parlament nemzeti ünneppé nyilvánította október 23-át, és törvénybe iktatta az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét.

Ezen kívül szándéknyilatkozatot írtak alá a képviselők arról is, hogy Magyarország az Európa Tanács tagja legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Irigylésre méltó, 5500 milliárd forintos problémától szenved egy ország költségvetése

Az ír kormány előtt most egy különleges feladat áll: hogyan használja fel az Apple által befizetett 13,8 milliárd eurós (5480 milliárd forintos) adótartozást, amelyet az Európai Unió legfelsőbb bírósága rendelt el. A pénz azóta egy letéti számlán várakozik, mivel az EU Bírósága júliusban megerősítette, hogy Írország megsértette az állami támogatásokra vonatkozó törvényeket, amikor kedvező adózási feltételeket biztosított az Apple számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×