eur:
396.65
usd:
359.62
bux:
72129.52
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Pest vármegyei rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai dolgoznak Vecsésen, ahol tetten értek egy 67 éves és egy 34 éves férfit, amikor a hat millió forintot érő, zárjegy nélküli cigaretta cserélt gazdát 2023. szeptember 20-án. A 67 éves férfinál később házkutatást tartottak, ekkor kerültek elő a kábítószergyanús növényi anyagok, cserepek, több mint 5 millió forint és az arany lapkák.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Megállíthatatlan az illegális cigaretta terjedése Európában és itthon is

Komoly aggodalomra ad okot az illegális cigaretták fogyasztásának mértéke az Európai Unióban, amely Magyarországon már eléri a 8 százalékot.

Megjelent a KPMG legfrissebb, 2023-as éves tanulmánya 38 európai ország illegális forrásból származó cigarettáinak fogyasztásával kapcsolatban. A vizsgált országokban a 2022-es évhez képest gyorsabb ütemben nőtt az illegális cigaretták fogyasztása, ami az érintett országok számára a becslések szerint 16,7 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott.

Ez volt az ötödik év, hogy az illegális forrásból származó cigaretták fogyasztása megszakítás nélküli növekedést mutatott Európában, elérve a 52,2 milliárd szálat a 38 vizsgált ország területén. Ez azt jelenti, hogy a kontinensen minden tíz cigarettából egy illegálisnak bizonyult. A tanulmány által vizsgált időszakban (2023) a legnagyobb problémát a hamisított cigaretták jelentették Európában, az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt.

Hazánkban a csökkenő cigarettafogyasztás mellett arányaiban nőtt az illegális piac, ez 2023-ban félmilliárd elfogyasztott szálat jelent (ugyanannyit, mint 2022-ben), ami a teljes fogyasztás 7,9 százalékát adja. A korábbi években tapasztalt visszaesés ellenére itthon az illegális piac részesedése 2022-ben újra elérte a 2019-es szintet, amit 2023-ban meg is haladt. Ez elsősorban a hamisított dohányáruknak köszönhető, kisebb mértékben pedig az úgynevezett illicit white (kimondottan csempészárunak gyártott) termékeknek. A nem legális forrásból származó dohánytermékek a tavalyi év során 36,3 milliárd forint adóbevételtől fosztották meg a hazai költségvetést.

A hatóságok 22 európai országban 113 illegális cigarettagyárat számoltak fel 2023-ban, amely azt mutatja, hogy az illegális termelőüzemeket ma már a nagy felvásárlópiacok közelében alakítják ki a szervezett bűnözői csoportok. A KPMG jelentésében található, a különböző bűnüldöző szervekkel készített interjúk rámutatnak, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés egyre „szakszerűbb” módon vesz részt az illegális cigaretták ellátási láncában.

A tanulmányban bemutatott adatok alapján az illegális cigaretták fogyasztása Olaszországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban is csökkent a vizsgált időszakban. Ezzel ellentétben Franciaország – ahol az adópolitikai döntések nem voltak körültekintőek és a hatóságok nem tudták megakadályozni a feketepiac térnyerését – továbbra is az EU legnagyobb illegális piacának bizonyul, hiszen a tagállamokban elfogyasztott 12,7 milliárd szál hamisított cigarettából 6,3 milliárd szálat ott fogyasztottak el.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×