eur:
404.2
usd:
352.45
bux:
97086.84
2025. június 23. hétfő Zoltán
tojáspiac tojástermelés tyúktojás
Nyitókép: Pixabay

"Minőségét megőrzi" - Fontos tudnivalóról tájékoztat a Nébih

Új termékekkel - mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital - bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója.

Új termékekkel - mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital - bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója, amely a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról - közölte a Nébih kedden.

A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is, ezáltal az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.

Arra is kitértek, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruknál fogyaszthatósági idő szerepel. A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeknél használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer a lejárat után nem fogyasztható.

Továbbá meg kell vizsgálni, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e, valamint arról is meg kell bizonyosodni, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tárolták, fagyasztott termékeknél a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18 Celsius-fok fölé. Mindezek mellett ellenőrizni kell az adott termék színét, szagát, állagát és ízét, hogy az adott termékre jellemzőek-e, nem mutatnak-e eltérést (például penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehető az esetleges élelmiszerbiztonsági gyanú - olvasható a Nébih közleményében.

A lejárati útmutató a maradeknelkul.hu oldalon érhető el.

Címlapról ajánljuk

Aszódi Attila: az amerikaiak is jól tudják, hogy működő iráni atomerőmű megtámadása katasztrófához vezetne

Hatvan százalékos urándúsítás semmiképpen nem indokolt egy polgári programban, atomerőműhöz nem szükséges ilyen magas dúsítás, így arra lehet következtetni, hogy a perzsa állam fegyver-előállítás céljából kezdeményezte az eljárást – mondta az InfoRádióban a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja. A nukleáris biztonsági szakértő hozzátette: most még nem lehet tudni, hogy az iráni urándúsító létesítményeken túl maguk a dúsított uránkészletek is sérülést szenvedtek-e az amerikai támadásokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.23. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mi lesz az idősek lakhatásával?

Mi lesz az idősek lakhatásával?

Miközben a társadalom csendben, de gyorsuló ütemben öregszik, az ingatlanpiacra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. A demográfiai változások – mint a csökkenő népesség, az elöregedés és a többgenerációs családmodellek visszaszorulása – nemcsak a nyugdíjrendszert, hanem az ingatlanszektor egészét is átformálják. A kérdés nem az, hogy szükség lesz-e új lakhatási megoldásokra az idősek számára, hanem az, hogy mikor, hogyan és ki fogja ezeket megvalósítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×