eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Fodor hivatalosan is elnök akar lenni

Indul az SZDSZ elnöki posztjáért Fodor Gábor, a párt tavaszi tisztújító küldöttgyűlésén - jelentette be a párt ügyvivője.

Fodor Gábor sajtótájékoztatóján több liberális képviselő és ismert szabad demokrata politikus jelent meg, többek között Béki Gabriella, Bőhm András, Szent-Iványi István, Gulyás József, Kis Zoltán, Ungár Klára, Bauer Tamás, Mécs Imre és John Emese. Jelen volt Bozóki András volt kulturális miniszter is.

Fodor Gábor csütörtökön egy honlapon közölte - nem hivatalosan - hogy indul az SZDSZ elnöki posztjáért.

"Azért vállalkozom erre a feladatra, mert meg akarom újítani az SZDSZ-t. (...) Megújulásra van szükség a politikában és a párt belső működésében is" - hangsúlyozta Fodor Gábor.

Mint mondta, erőt kell mutatni és gyakorlatias liberalizmust teremteni.
Az erő szerinte azt jelenti, hogy következetesek a politikai elvekben, ezért olyan SZDSZ-t szeretne megteremteni és vezetni, amely ugyanazt képviseli ellenzékben és kormányon.

A gyakorlati liberalizmus kapcsán Fodor Gábor kiemelte: nem a rövid távú, hanem a hosszú távú érdekeket kell szolgálni, mert ez áll tízmillió ember érdekében.

Az elnökjelölt szerint a megújult SZDSZ-nek három fő pilléren kell nyugodnia: a jogállami normák komolyan vételén, a kiegyensúlyozott, felelős költségvetési és gazdaságpolitikán, valamint a közélet tisztaságán, amelybe bele tartozik a pártfinanszírozás ügye is.

Fodor Gábor úgy vélte, az SZDSZ többsége éveken át olyan gazdaságpolitikát támogatott, amelyről bebizonyosodott, nem vezet sehová. Az SZDSZ dolga, hogy támogassa a kormányt egy fordulat végrehajtásában - tette hozzá. Hozzátette: az SZDSZ szerepe a kormányban az, hogy a reformok motorja legyen, és hozzájáruljon a kormánykoalíció sikeressé válásához.

Beszélt arról is, hogy az ellenzékkel egészen új viszonyt építene fel; "áldatlan állapot, hogy nincs párbeszéd a pártok között", ezért tenni kíván annak elindulásáért.

Fodor Gábor úgy látja, meg kell újítani a párt belső struktúráját, "életet kell lehelni" a szervezetekbe. Helyesnek nevezte, hogy az alapszabály-módosítási vitát nem nyitják meg az elnökválasztás előtt.

A pártelnöki posztért harcba szálló politikus nem hisz a központosításban, szerinte a belső pártdemokráciát szélesíteni kell. Kiemelte, hogy a tehetséges fiataloknak utat kell nyitni a pártban, és együtt kell működni az Új Generációval.

Fodor Gábor új stílust szeretne meghonosítani ez elnöki posztért való vetélkedésben.

"Nem tudom, hányan lesznek, akik jelentkeznek, (...) valószínű, hogy Kóka János is el fog indulni, hiszen őt valószínűsítik általában leginkább esélyes jelöltnek" - közölte. Hozzátette: törekedni fog arra, hogy civilizált vitastílusban vigyék végig az elnökválasztási kampányt.

A liberális politikus azt mondta, szakítni kíván a múlttal, nem lesz személyeskedő kampány, nem lesznek övön aluli ütések, "és én nem is vagyok hajlandó ezekre reagálni, amiket az ember nap, mint nap megkap most is a régi pártvezetéstől".

Arra is kitért, hogy ha elnök lesz, akkor legyőzött vetélytársai "komoly ajánlatra" számíthatnak. "Szeretnék szakítani azzal a gyakorlattal, hogy száműzetésbe mindazokkal, akik veszítettek" - mondta.

Fodor Gábor örülne annak, hogy azok, akik az elmúlt években elhagyták a pártot, ismét közel kerülnének az SZDSZ-hez. Újságíróknak nyilatkozva Kis János, Hack Péter és Kőszeg Ferenc nevét említette.

Elmondta, hogy szerinte az SZDSZ elnöke nem lehet tagja a kormánynak, így ha elnök lesz, ilyen pozíciót nem vállal.

"Azt látom, hogy a politika mögött, amelyet képviselni szeretnék, könnyen felépíthető a Szabad Demokraták Szövetségének többségi támogatása" - mondta Fodor Gábor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×