eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"Bence Györgynek játék és szenvedély volt a politika"

Bence György nem volt politológus, de politikai filozófiával foglalkozott. Afféle játék, szenvedély volt számára a politika. A politikai elemzéseket mellékesen végezte, olyan volt, mint másnak, ha krimit olvas - emlékezett vissza a szombaton tragikus hirtelenséggel elhunyt filozófusra barátja, Betlen János.

A munkája a filozófia volt, a politika a magánszenvedélye. A politikai fejleményeket annak az elvont tudásnak a birtokában próbálta meg elemezni, ami a munkájához tartozott. Ezért olyan eredményekre tudott jutni, amelyre mások talán nem - vélekedett Bence György politikai munkásságáról Betlen János, az MTV szerkesztő-műsorvezetője.

Ellenzéki múltja kapcsán Betlen János megjegyezte: Bence György azután került publikációs tilalom alá, hogy Márkus Györggyel és Kis Jánossal közösen írt 1972-es könyvében arra a következtetésre jutott: elméleti okokból a marxista gazdaságtan nem lehet eredményes, "filozófiailag nem lehet jó".

"Ez egy elég nagy dolog volt, és akkor más másként gondolkodókat is elbocsátottak és letiltottak" - emlékezett vissza Betlen János.

"Bence György Kis Jánossal együtt az egyik alapítója volt a demokratikus ellenzéknek. Volt egy fajta szubkultúra Magyarországon olyan értelmiségiekből, akik azt próbálgatták, hogy lehetne-e Magyarországon is valamiféle ellenzéki tevékenység" - mondta Betlen János, hozzátéve, hogy először csak egy-egy írás publikálásáról volt szó szamizdatban.

Kis Jánossal ők szervezték az aláírásgyűjtést a csehszlovák ellenzéki mozgalom, a Charta 77 támogatására, Bibó István halálakor a Bibó-emlékkönyvet ő állította össze Hamburger Mihállyal. Ott volt a 80-as évek ellenzéki kezdeményezésében, nyugati emberi jogi szervezetekkel tartotta a kapcsolatot - emlékeztetett Bence György ellenzéki tevékenységére Betlen János.

Bár Bence Györgyöt csak a rendszerváltáskor rehabilitálták, és hivatalosan csak ekkor térhetett vissza a tudományos életbe, útlevelet már 1982-ben kapott, és utána évekig tanított az Egyesült Államokban.

Betlen János megjegyezte: Magyarországnak szüksége volt arra a Nemzetközi Valutaalapba való belépésekor, hogy bizonyítsa, nem teljesen olyan, mint a korabeli Csehszlovákia, vagy mondjuk Kambodzsa. A tárgyalások során ugyanis nyugati panasz érkezett arra, hogy Magyarországon nem adnak egyeseknek útlevelet. Így akkoriban többen is kaptak, köztük Bence György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×