eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Csak beteg ne legyen!

Bevezetik a vizitdíjat, a háziorvosi gyógyszerkeretet, nem lehet ingyen gyógyszerhez jutni, illetve összességében csökken a kórházi kapacitás - ezek az egészségügy átalakítására vonatkozó tervek a konvergenciaprogramban.

A kormány tervei szerint jövőre bevezetik a vizitdíjat, amelynek célja, hogy az emberek kevesebbet járjanak orvoshoz. Elképzelhető, hogy a diagnosztikai vizsgálatokért is fizetni kell majd.
Összeg nem szerepel a programban, mint ahogy az sem, kik mentesülnének a díjfizetés alól. Előkészítés alatt áll a fogászati kezelés tb-támogatásának a mérséklése is. Alapvetően beutalóval lehet majd az ellátás "magasabb szintjét" igénybe venni.

Nem lehet térítésmentesen gyógyszerhez jutni 2007-től, a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása miatt.

A tervek szerint általánossá teszik, hogy a legolcsóbb orvosság árát veszik alapul, amikor a támogatás összegét megállapítják.

Bevezetik a háziorvosi gyógyszerkeretet, azonban ennek a mértékéről sem közöltek részleteket. A tb alapvetően az olcsóbb, úgynevezett generikus készítményeket támogatja majd.

Összességében csökken a kórházi ágyak száma, a feleslegessé váló fekvőbeteg kapacitást vagy megszüntetik, vagy átalakítják krónikus, ápolási, illetve szociális ellátó kapacitássá.

Alapvető célkitűzés, hogy csak járulékfizetés ellenében járjon ellátás, enélkül csak az alapszintű szolgáltatás vehető igénybe, például a mentés és a sürgősségi ellátás.

Fokozatosan szabadabbá válik a patikaalapítás, a nem vényköteles gyógyszereket széles körben lehet majd értékesíteni. A mai fix ár helyett ezekre a gyógyszerekre maximált árat vezetnek be.

Létrejön az egészségbiztosítási felügyelet. A kormány mérlegeli a biztosítási piac megnyitását, ami a verseny megteremtésével javíthatja az Egészségbiztosítási Alap egyenlegét. Korábban az SZDSZ a betegek érdekeire hivatkozva szorgalmazta a több biztosítós rendszer bevezetését.

A konvergenciaprogramban apró betűs rész jelzi, hogy a kormány augusztus 31-én dönt az egészségügyi reformról.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×