eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A kormány öt napot kapott

A Pedagógusok Szakszervezete öt napot adott a kormánynak, hogy jelölje meg egy sztrájkbizottsági egyeztetés időpontját. A szervezet azért alakította meg a testületet, mert a tárca nem egyeztetett vele a közoktatási törvény tervezetéről. A minisztérium szerint a kabinet nem munkáltató, így nem is egyeztethet sztrájkról.

Sztrájkegyeztetésnek indult, mégsem az lett belőle. Az oktatási tárca szerda délutánra hívta össze a közoktatási szakszervezeteket, a tárgyalás témájaként pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által megalakított sztrájkbizottságot jelölte meg. Kerpen Gábor, a szervezet elnöke a többórás ülés után az InfoRádiónak elmondta, ultimátumot intéztek az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak.

"Arra jöttünk rá, hogy nem sztrájkbizottsági tárgyalás volt ez, ezért felkértük a kormányt arra, hogy öt napon belül jelölje ki a sztrájkbizottság ülésének időpontját. Mi azért kezdeményeztünk sztrájkbizottsági ülést, hogy ne kelljen szeptemberben direkt akciókat, demonstrációkat, sztrájkot tartani. A kormánynál a labda, sajnos az ülés még mindig nem a sztrájkbizottsági ülés volt" - fogalmazott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

A két óra pluszmunkát sérelmezik

A PDSZ főként azt kifogásolja, hogy a munkáltató szeptembertől két órával fizetés nélkül megnövelheti a pedagógusok heti munkaidejét, ez azonban egyelőre csak a tanórákon kívüli munkát, például tanulmányi versenyeket, szakköröket, sporteseményeket jelent.

A szervezet szerint ez sérti az "egyenlő munkáért egyenlő bér" elvét, a rendelkezés ugyanis nem kötelező, így előfordulhat, hogy egy tanár több munkáért ugyanannyi pénzt kap, mint kollégája.

Nem kizárt, hogy újratárgyalja a Parlament?

Az ülésen részt vevő közoktatási szakállamtitkár az InfoRádió kérdésére elmondta, a miniszter dönt majd arról, hogy eleget tesznek-e a PDSZ kérésének, azaz öt napon belül sztrájkbizottsági egyeztetésre hívja-e a szakszervezeteket.

Szüdi János szerint ehhez meg kell vizsgálni, hogy fennállnak-e ennek feltételei, sztrájkbizottsági egyeztetés ugyanis elvileg munkáltató és munkavállaló között jöhet létre, a pedagógusok munkáltatója pedig nem a minisztérium, hanem az önkormányzat. Az államtitkár nem zárta ki, hogy a parlamentnek hamarosan ismét tárgyalnia kell a törvényről.

"Módosító indítvány benyújtására nincs lehetőség, a törvény ugyanis remélhetőleg a közeljövőben megjelenik. Azonban egy folyamat soha nem zárul le, tehát amennyiben a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján indokolt, van arra lehetőség, hogy még ebben a ciklusban még egyszer az Országgyűlés elé kerüljön a törvény" - közölte a szakállamtitkár.

Jövőre a Peagógusok Szakszervezete is csatlakozhat

A PDSZ kedden a köztársasági elnökhöz fordult a hétfőn elfogadott közoktatási törvény alkotmányossági aggályai miatt. Akkor Hiller István oktatási és kulturális miniszter az InfoRádiónak kijelentette, alkotmányosan nem támadható a jogszabály.

Az egyeztetésen a nagyobbik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete egyelőre nem lépett fel a törvény ellen. Információink szerint erre jövőre kerülhet sor, 2007 szeptemberétől ugyanis kötelezően emelkedik 2 órával a pedagógusok heti óraszáma, az pedig már nekik sem tetszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×