eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tekerd le, kapcsold ki!

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik" - ezzel a kampányszlogennel próbálja rávenni az Európai Unió kevésbé környezettudatos 15 tagállamának lakóit arra, hogy aktívan tegyenek az üvegházhatás, és a klímaváltozás ellen. Magyarország egyike ennek a 15 államnak.

Tekerd le, kapcsold ki, hasznosítsd újra, sétálj, azaz változtass! Ezek a jelszavai annak az új uniós kampánysorozatnak, amely az éghajlatváltozás problémáira hívja fel az európai uniós polgárok figyelmét. A cél az, hogy az emberek változtassanak egy kicsit szokásaikon, így segítve elő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését.

A változtatással egyébként spórolni is lehet - hívja fel a pénztárcájára igen érzékeny magyar figyelmét a kampány. Egyes számítások szerint például, ha a háztartási készülékeket, például a tévét teljesen kikapcsoljuk, és nem készenléti állapotban hagyjuk, amikor nem használjuk, akkor évente 20-30 ezer forinttal is kevesebb lehet a villanyszámla.

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik" elnevezésű kampánynak 15 kiemelt célországa van az Európai Unióban, ugyanis a legtöbb régi tagállamban már magas szinten van az emberek környezettudatossága.

A budapesti kampányindítón Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa azt mondta: azért is csökkenteni kell az energiafelhasználást, mert az energiahordozók tekintetében az EU nagyban függ a külföldtől, ez pedig bizonytalanságot okoz.

Kovács László szerint az adóztatás különösen hatékony eszköze a klímaváltozás lefékezésének, a széndioxid-kibocsátás visszafogásának. Ezért a bizottság 2006 végéig egy zöld könyvet bocsát ki, amely új irányokat javasol az energiaadóztatásban.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a kampánynyitón arról beszélt: a legfontosabb cél az, hogy Magyarország ne legyen vesztese a klímaváltozásnak. A tárcavezető szerint 2007 végére elkészül a nemzeti éghajlat-változási stratégia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×