Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tekerd le, kapcsold ki!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Az éghajlatváltozás rajtad múlik\" - ezzel a kampányszlogennel próbálja rávenni az Európai Unió kevésbé környezettudatos 15 tagállamának lakóit arra, hogy aktívan tegyenek az üvegházhatás, és a klímaváltozás ellen. Magyarország egyike ennek a 15 államnak.

Tekerd le, kapcsold ki, hasznosítsd újra, sétálj, azaz változtass! Ezek a jelszavai annak az új uniós kampánysorozatnak, amely az éghajlatváltozás problémáira hívja fel az európai uniós polgárok figyelmét. A cél az, hogy az emberek változtassanak egy kicsit szokásaikon, így segítve elő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését.

A változtatással egyébként spórolni is lehet - hívja fel a pénztárcájára igen érzékeny magyar figyelmét a kampány. Egyes számítások szerint például, ha a háztartási készülékeket, például a tévét teljesen kikapcsoljuk, és nem készenléti állapotban hagyjuk, amikor nem használjuk, akkor évente 20-30 ezer forinttal is kevesebb lehet a villanyszámla.

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik" elnevezésű kampánynak 15 kiemelt célországa van az Európai Unióban, ugyanis a legtöbb régi tagállamban már magas szinten van az emberek környezettudatossága.

A budapesti kampányindítón Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa azt mondta: azért is csökkenteni kell az energiafelhasználást, mert az energiahordozók tekintetében az EU nagyban függ a külföldtől, ez pedig bizonytalanságot okoz.

Kovács László szerint az adóztatás különösen hatékony eszköze a klímaváltozás lefékezésének, a széndioxid-kibocsátás visszafogásának. Ezért a bizottság 2006 végéig egy zöld könyvet bocsát ki, amely új irányokat javasol az energiaadóztatásban.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a kampánynyitón arról beszélt: a legfontosabb cél az, hogy Magyarország ne legyen vesztese a klímaváltozásnak. A tárcavezető szerint 2007 végére elkészül a nemzeti éghajlat-változási stratégia.