eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Célkeresztben az MSZP törzsszavazói?

A középső áfakulcs emelése, a gyógyszerár-támogatási rendszer megregulázása, illetve a közüzemi szolgáltatások hozzáigazítása a világpiaci tendenciákhoz. Sajtóhírek szerint ezeket a reformokat tervezi a kormány. Ha valóban így lesz, akkor az jórészt a nyugdíjasokat - az MSZP fő támogatóit - érintheti kedvezőtlenül.

Kompenzálni kell a nyugdíjasokat

Ha lesznek megszorító intézkedések, akkor azokat a kormánynak kompenzálnia kell a nyugdíjasok számára - jelentette ki az InfoRádiónak a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Jankovits György közölte: a nyugdíjas társadalom számára kedvezőtlen intézkedések hatásának meg kell jelennie a járadék emelésében is. A nyugdíj éves korrigálásának kiszámításakor figyelembe veszik a nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedését is.

Az idősek havi bevételük jelentős részét fordítják gyógyszerekre, élelmiszerre és energiára. Arányaiban viszont a társadalom többi rétegéhez képest kevesebbet költenek ruhákra vagy tartós fogyasztási cikkekre. Éppen ezért a nyugdíjemelés meghatározásakor nem az inflációt, hanem nyugdíjas fogyasztói kosár árindexét veszik alapul.

A nyugdíjas réteg sem egységes

A nyugdíjasok valóban megszenvedhetik a sajtóhírek szerint tervezett megszorításokat, de hiba lenne ezt a korosztályt egységes rétegként kezelni - mondta a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. Karsai Gábor szerint ezért az árkompenzációkat is célirányosabban kellene meghatározni.

Az 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra növelése megdrágítja az élelmiszereket. A gyógyszerek és az energia árának emelkedését szintén a nyugdíjasok érzik meg a leginkább. Karsai Gábor azonban rámutatott arra is, hogy a gáz és a villamosenergia árindexe az legutolsó adatok szerint még csökkent is. A nyugdíjasok pedig a 13. havi juttatás bevezetésével jelentős pluszbevételhez jutottak.

Főleg gyógyszerre és élelmiszerre költenek

A nyugdíjasok más rétegekhez képest jóval többet költenek gyógyszerre. A Napi Gazdaság szerint a medicinák aránya a fogyasztóiár-indexben 2,4, míg a nyugdíjasok kiadási szerkezetében 5,5 százalékos.

Ha lesz vizitdíj, javarészt azt is az idősek fogják megfizetni - jegyzi meg a lap.

Ha valóban lesznek megszorítások és azok leginkább a nyugdíjasokat sújtják majd, az politikailag is furcsa helyzetet teremt, hiszen a közvélemény-kutatások szerint éppen ez a réteg döntötte el a választást a kormánykoalíció javára. Az MSZP szimpatizánsainak fele nyugdíjas korú - állapította meg például a Gallup.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×