Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán marad a jobboldal vezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A választási eredmény felértékelte az MDF-et - mondta Dávid Ibolya. A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy amíg a jobboldali szavazók bíznak benne, addig a helyén marad.
Népszabadság

A választás eredménye felértékelte a Magyar Demokrata Fórumot. Ez a választás igazolta a Normális Magyarországért-program helyességét - mondta az MDF elnöke.

Dávid Ibolya szerint akik az MDF-re szavaztak, azért voksoltak így, mert "kőbe vésték", hogy sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem segítik hatalomra. És az, hogy következetesek maradtak ehhez az állásponthoz, felértékeli a szavukat, megmutatja, komolyan kell venni őket, hiába rángatják és zsarolják őket, hogy változtassanak az álláspontjukon, nem teszik meg.

Arra a felvetésre, hogy Mádl Ferenc volt államfő arra kérte, hogy legalább fontolja meg a tárgyalás lehetőségét, azt válaszolta, megfontolta! Megfogalmazták nyolc pontban a feltételeiket, azokat azonban Orbán Viktor elutasította.

A Fidesznél ráadásul ebben a veszteséggyanús helyzetben még ma sem a korrekt megoldásokat keresik, hanem azt hiszik, a politika egy szupermarket, ahol minden eladó, valakit olcsón vesznek meg leértékelt áron, valakit meg luxusáron. Szinte minden jelöltjüket megkeresték így vagy úgy - mondta a politikus.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha fölkérést kap Gyurcsány Ferenctől, Dávid Ibolya azt válaszolta, a kormányfő tudja, hogy az MDF elkötelezetten konzervatív jobbközép párt, ezért nyilvánvalóan nem kockáztatja meg az elutasítást.

Dávid Ibolya visszautasította, hogy a Fidesz, amelyik "négyéves gátlástalan magatartása miatt" rosszabbul szerepel a választásokon, mint a "rozoga költségvetést" összehozó kormánypártok, ne magában, hanem másban keresse a hibát.

A Fidesz vezetőinek inkább tükörbe kellene nézniük, és ne bűnbakot próbáljanak keresni a rossz politizálás, a rossz stílusuk következményeiért, a tartalomnélküliségért, az agresszív magatartásért, a bukott depressziós kampány eredményéért - vélekedett.

Dávid Ibolya szerint a Fidesz valódi gondja az, hogy nem tudott alternatívát adni az MSZP programjával szemben. Nem tettek mást, csak köbre emelték az MSZP ígéreteit, ehhez sem ész, sem politikai elvek nem kellenek.

Magyar Nemzet

Orbán Viktor szerint most van csak igazán mondanivalója a választók számára. Az első forduló előtt azt mondták az embereknek, hogy tegyenek fel maguknak egy kérdést: betartotta-e a koalíció a jóléti rendszerváltozásra vonatkozó ígéretcsomagját, azt kapták-e, amit vártak, és jók-e a kilátásaik a jövőre nézve.

Azt javasolták, hogy amennyiben erre a kérdésre igennel felelnek, és nem áll fenn egyéb kizáró ok, akkor szavazzanak nyugodt szívvel az MSZP-re vagy az SZDSZ-re. Ha azonban a válaszuk nemleges, és úgy látják, hogy változásra van szükség, akkor válasszák a Fideszt, a pártra számíthatnak, van olyan programja, amelyikről joggal gondolják, hogy többet nyújt és jobb életet teremt, mint amire az előző négy évben futotta.

Erre a kérdésre a választópolgárok ötven százaléka igennel, ötven százaléka pedig nemmel válaszolt. Ez azt a politikai helyzetet idézte elő, hogy száztíz mandátum sorsa még nem dőlt el. Ebből hetvenet kell megszereznie a Fidesznek ahhoz, hogy a Fidesz és az MDF közösen le tudja váltani a jelenlegi kormányt - mondta a lapnak a Fidesz elnöke.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a jobboldal vezetője, Orbán Viktor azt mondta: ameddig a jobboldali szavazók bíznak benne, addig folytatja, amit 12 éve elkezdett. A Fidesz kampányát ő vezeti, és a pártot is ő irányítja majd a választások után.

Hozzátette: akár fent van, akár lent, örömben vagy bánatban, az a közösség, amelyet felépítettek, számíthat rá.

A magyar embereknek a történelmük során szembesülniük kellett azzal, hogy a vezetőik gyakran elárulják, eladják, cserbenhagyják őket. A fidesz közössége nemcsak egy párt, egy széles szövetség vagy erős parlamenti frakció, hanem valódi közösség, amelyet nem érdekek tartanak össze, hanem magas elvek és mély meggyőződések. Ennek a közösségnek a tagjai mindig számíthatnak egymásra - közölte Orbán Viktor.