INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Így látják a külföldi lapok a magyar választást

Infostart / InfoRádió
Viszonylag keveset foglalkoztak a külföldi médiumok a magyarországi választások első fordulójával. A cikkek elsősorban a Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közötti különbségeket emelték ki, valamint megpróbálták az ország előtt álló feladatokat ismertetni olvasóikkal.

A BBC az eredményeken túl már előre tekint és arról ír, hogy a liberális Szabad Demokraták Szövetsége és a konzervatív Magyar Demokrata Fórum egyaránt kaphat mindkét oldalról felkérést a kormányalakításra. A brit közszolgálati médium budapesti tudósítója a "magyar demokrácia hullámvasútjának" nevezte az első fordulót, egy kormánypárttal, amely kapaszkodik a négy éve megszerezett hatalomba és egy majdnem holtversenybe keveredő ellenzékkel, valamint két potenciális királycsinálóval a második fordulóban. A BBC tudósítása szerint a választás két nagyon eltérő személyiség csatája. Míg a 44 éves Gyurcsány Ferenc egy milliomos üzletember, addig az egykori diákaktivista Orbán Viktor gyakorlatilag a teljes jobboldali magyar politikai spektrumot átfogja.

A szintén brit Financial Times már azt is latolgatja, hogy egy esetleges vereség esetén miként alakulhat a Fidesz elnökének sorsa. Emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor megígérte, hogy lemond, ha nem sikerül kormányra kerülni, "ugyanakkor nem egyértelmű, hogy pártja elfogadná-e távozását" - írja a lap. A Financial Times idézi a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, Schöpflin Györgyöt, aki úgy fogalmaz: "Garantálom, hogy párton belül és kívül is lennének olyanok, akik támogatnák a váltást".

A Reuters hírügynökség választási tudósításában meglepetésnek nevezi a Magyar Demokrata Fórum parlamentbe jutását. A brit médium elemzőkre hivatkozva arról ír, hogy a koalíciós pártok előnye csekélynek mondható és könnyen elolvadhat a mindent eldöntő második fordulóban. A hírügynökség Lakner Zoltán politológust idézve azt írja: "Az MDF parlamentbe kerülése megakadályozhatja a jelenlegi koalíció fennmaradását".

A dpa német hírügynökség az esélyeket latolgatva a legvalószínűbb koalíciónak a szocialisták és a szabaddemokraták együttműködését tartja. A jobbközép MDF koalíciót alkothatna a Fidesszel - írja a dpa, amely ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Dávid Ibolya pártelnök korábban kijelentette, hogy egyetlen jelenlegi parlamenti párttal sem kíván koalíciót kötni.

Az amerikai International Herald Tribune a választások pénzügyi következményeit is elemző írásában kifejti: bárki alakít is kormányt, szembe kell néznie a költségvetés hiányával, a gyenge forinttal és az egyre nagyobb kereskedelmi hiánnyal. Utóbbi a lap szerint az év végére elérheti a bruttó nemzeti össztermék 8 százalékát. Az amerikai újság emlékeztet arra is, hogy a forint idén 5,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

Az eitb24 spanyol hírcsatorna összeállításában a két nagy párt miniszterelnök-jelöltjének eltérő profilját emeli ki. Az MSZP jelöltjét, Gyurcsány Ferencet karizmatikus milliomosnak írja le, aki modernizálta a szocialista pártot és megígérte, hogy Magyarországot a globalizálódó gazdaság részévé teszi. A spanyol médium emlékeztet arra, hogy győzelme esetén a jelenlegi koalíció lenne az első, amely a rendszerváltás óta hatalmon tud maradni. A Fidesz elnökéről a médium azt írja, hogy ellenfelénél sokkal hazafiasabb gazdaságpolitikát ígért, szociális ígéreteivel pedig a rendszerváltozás veszteseit célozta meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk