eur:
392.8
usd:
367.99
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Napi.hu

Alig négymillió forintért megvehető ez a Malév-gép

Látszólag bárki megveheti a ferihegyi repülőmúzeumban porosodó IL-18-as Malév-gépet.

A Ferihegyi Repülőgép Emlékpark Alapítvány felszámolója most először hirdette meg eladásra a szervezet tulajdonában lévő egykori Malév-gépet, a szovjet gyártmányú IL-18V HA-MOG lajstromjelű repülőt, a minimálár 4 millió 220 ezer forint - derül ki a felszámoló Honoratior Kft. pályázati kiírásából, amit a Napi.hu vett észre.

A gázturbinás gép 1964-ben állt forgalomba, utasokat 1978-ig szállított, azután teherszállítóvá alakították. Egyik hajtóműve 1988-ben kigyulladt, a javítás után azonban már nem állt forgalomba, leselejtezték,

előbb a Malév oktatási központ tanműhelyében kapott helyett, majd a repülőmúzeumba került. 2014 júniusában a külső festését felújították. Az összes repült ideje 36 558 óra.

A 2018 márciusa óta felszámolási eljárás alatt lévő Ferihegyi Repülőgép Emlékpark Kulturális Alapítvány működtette korábban a ferihegyi emlékparkot és repülőmúzeumot. A szervezetet 2004-ben alapították - három tagú kuratórium vezetésével - azzal a céllal, hogy "a forgalomban már nem közlekedő repülőgépek és azok földi kiszolgáló berendezéseinek segítségével a magyar polgári repülés történetét" bemutassák a nagyközönségnek. A terv nem vált be, a projekt folyamatosan veszteségeket termelt.

A Budapest Airport 2013-ben új céggel szerződött a ferihegyi látogatóközpont megújítására és színvonalának emelésére. Az új cég, a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (LKK) működteti 2014-től a repülőmúzeumot is, Aeropark néven. A vállalkozásnak jelenleg hat magánszemély a tulajdonosa, és a leadott cégbeszámolók alapján évek óta nyereségesen tevékenykednek, a 2014-es 34 millió forint nettó árbevételük 2017-re 94 millió forintra nőtt, az évben az adózott eredmény meghaladta a 13 millió forintot - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Az IL-18V HA-MOG repülőgép jelenleg nem mozgatható.

A repülő megvásárlására február 8. és 23. között lehet ajánlatot tenni az Elektronikus Értékesítési Rendszeren (EÉR) keresztül.

Amennyiben az árverés során magasabb licit érkezne, egy esetleges egyéb vevő számára

nem a vételár, hanem az elszállítás költsége merül fel a lényegi elemként, ami akár százmilliós tétel lehet.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×