eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
KYIV, UKRAINE - DECEMBER 31: Ukrainian security forces investigate at scene after rockets fired by Russian forces hit the centre of Ukrainian capital Kyiv on December 31, 2022. (Photo by Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

A háború-sújtotta Ukrajnában felpörgött a biztosítási szolgáltatási piac – mindez kissé szembemegy a logikával. Míg náluk elméletben azért is fizetnek, ha az ember házába becsapódik egy Sahed öngyilkos drón, más országokban – például Nagy-Britanniában – van, amikor szinte lehetetlen biztosítást kötni az áradások fenyegette ingatlanokra vagy az előszeretettel lopott Land Roverekre.

Háború ide, háború oda, az élet megy tovább és úgy tűnik, bővül az ukrán biztosítási ágazat. A cégek magánszemélyek a háborús kockázatokra is köthetnek biztosítást ingatlanjukra, autójukra, mezőgazdasági tevékenységre vagy akár egészségügyi biztosítást is választhatnak.

Mint az RBK-Ukrajna portál megjegyzi,

„a folytatódó totális háború korrigálta a biztosítók munkáját és azok a helyzethez idomított termékeket kezdtek el kínálni”.

Januárban a háborús károkat is lefedő lakásbiztosítások eladásai 150%-kal ugrottak meg, februárban még nagyobb volt a növekedés – idézte az INGO ukrán biztosítót a Ukrainian Business News című portál.

Egy orosz rakétatámadásban megrongálódott kijevi lakás.
Egy orosz rakétatámadásban megrongálódott kijevi lakás. Fotó: Vitalij Noszacs, RBK-Ukrajna

A cégnél a gazdák is köthetnek háborús biztosítást a terményre és 4,7-től 19 millió forintnak megfelelő összegű kártérítésre számíthatnak.

A portál az ágazati szereplők között végzett felmérésből ugyanakkor kiderül, hogy a háborús ingatlanbiztosítás aránya a legalacsonyabb az összes megkötött biztosítás között. Az INGO például eddig a biztosított ingatlanokat ért káresemények 1-2%-át kompenzálta.

Kössön biztosítást öngyilkos drón ellen!

A finance.ua nevű szolgáltató konkrétan a Sahed drónok és a rakéták ellen, de a békeidőkre jellemzőbb beázásra és betörésekre is kínál biztosítást.

A biztosított háborús káresemények között szerepelnek a rakéták és tűzérségi lövedékek becsapódásainak, de nem szerepelnek a nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyvertámadások következményei.

A finance.ua online biztosítást kínál az ukránoknak a Sahed öngyilkos drónok és a rakéták által okozott vagyoni kárra.
A finance.ua online biztosítást kínál az ukránoknak a Sahed öngyilkos drónok és a rakéták által okozott vagyoni kárra.

A cég még a természeti katasztrófákra is kínál biztosítást – Nagy-Britanniában például az ilyen eseményekre gyakran nem terjed ki a kötvény.

Ami érdekes továbbá: az ukrán finance.ua háborús lakásbiztosítását online, a lakás felmérése nélkül lehet megkötni és évente körülbelül 13 ezer forintba kerül.

Cserébe 1,2 milliótól – 19 millió forintig terjedő kártérítésre lehet számítani. Az RBK szerint az összeg azonban általában az ingatlan értékének 20-50%-át fedi csak le.

Életbiztosítás – még aknaszedőknek is

Az életbiztosítást nyújtó ukrán cégek közül több automatikusan is kiterjesztette a polgári személyek biztosítását a háborús kockázatokra – bár csak az olyanokra, akik nem a háborús övezet közelében élnek. Ezenkívül külön biztosítást köthetnek a magasabb kockázati kategóriában lévő önkéntesek és aknaszedők.

A maximális életbiztosítási kifizetés összege 28,7 millió forintnak megfelelő hrivnya.

Gépkocsibiztosítás – szerény kompenzációval

A rakétabecsapódásokról szóló ukrajnai híradások képsoraiban rendszeresen látni a lakóházak előtt álló, szétroncsolt autókat. A gépkocsikra is lehet háborús biztosítást kötni, de csak CASCO-t és az ilyen biztosítást kínáló cégek egyharmada hajlandó – extra pénzért - a háborús kockázatok biztosítására.

„Adataim szerint a tulajdonosok 5-10%-a él a lehetőséggel”- mondta Vjacseszlav Csernjahovszkij, egy biztosítókat összefogó szervezet vezérigazgatója.

Az autósok azonban csak a kocsi teljes értékének 10-20, ritkább esetben 50%-át kaphatják vissza.

HARKIV, UKRAJNA - Október 6.: Egy tűzoltó áll egy kiégett autó mellett 2023. október 6-án az ukrajnai Harkivban. Péntek reggel orosz csapatok rakétacsapást mértek Harkiv központjára. Két harkivi kerület - Kijevszkij és Osznovjanszkij - lakóépületeit találták el. Fotó: Oleh Arhanhorodszkij/Global Images Ukraine via Getty Images)
HARKIV, UKRAJNA - Október 6.: Egy tűzoltó áll egy kiégett autó mellett 2023. október 6-án az ukrajnai Harkivban. Péntek reggel orosz csapatok rakétacsapást mértek Harkiv központjára. Két harkivi kerület - Kijevszkij és Osznovjanszkij - lakóépületeit találták el. Fotó: Oleh Arhanhorodszkij/Global Images Ukraine via Getty Images)

A kisbetűs rész – akik kimaradnak

A feltételekből és kikötésekből azonban kiderül, hogy nem kínálnak biztosítást a részben orosz ellenőrzés alatt álló vagy a frontvonalhoz közeli területeken, tehát értelemszerűen a Donyecki, Luhanszki, Herszoni, Zaporizsjei oblasztyban, de a Harkivi, Szumi, Csernigovi régiókban élő ukrán lakosoknak sem.

Külföldi ágazati illetékesek szerint az egész globális biztosítási ágazatra kihat az ukrajnai háború és márciusban még online szemináriumot is rendeznek a témában.

David Howden, a nevét viselő, piaci értékén 11 milliárd angol fontot érő (Nagy-Britanniában az első, és az Egyesült Államokon kívül a második) biztosítási birodalom, a Howden Group alapítója tavaly nyáron azt állította: a biztosítócégek tönkremennek, ha kompenzálniuk kell "Putyin ukrajnai háborújának az árát".

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×