eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tanajib olajkitermelő komplexum
Nyitókép: saudiaramco.com/Ahmad El Itani

Egy kínai olajóriás elvonulhat az orosz–nyugati szankcióháború elől

A különböző szankciók miatt nyugati jelenléte feladását tervezi Kína vezető tengeri gáz- és olajkitermelő cége, a CNOOC. A Peking és a Nyugat közötti ellentétek tovább fokozódtak Moszkva ukrajnai háborújával, amit Kína nem hajlandó elítélni.

Az Egyesült Államok a múlt héten figyelemeztette Kínát: következményei lesznek, ha megpróbálja kijátszani azokat a szankciókat, amelyekkel korlátozni akarják Moszkva hozzáférését a külföldi valutához.

Ettől függetlenül Kína vezető tengeri szénhidrogén-kitermelő cége, a CNOOC a Reuters exkluzív információja szerint most arra készül, hogy feladja brit, kanadai és Egyesült Államok-beli jelenlétét, mert attól fél, hogy szankciókkal sújthatják és a nyugatiak lefoglalhatják eszközeit.

A vállalat nem kommentálta a hírügynökségi információt. Mint a Reuters megjegyzi: bár a vállalatok időről időre újraértékelik a portfóliójukat, a kínaiak távozása mindössze kevesebb, mint 10 évvel azután történne meg, hogy 15 milliárd dolláros részesedést szereztek a kanadai Nexen nevű vállalatban. Az állami tulajdonú kínai cég ezzel globális kitermelővé lépett elő.

A CNOOC ezek után északi-tengeri, Mexikói-öböl béli és kanadai olajmezőkben szerzett nagy részesedést és naponta körülbelül 220 ezer hordónyi olajat termelnek ki számára a partnerei.

Márciusban viszont megbízta a Bank of Amerikát, hogy vezényelje le északi-tengeri eszközei - egyben az egyik legnagyobb helyi olajmezőben lévő részesedése - eladását.

A hivatalos "vonal" az, hogy

a kínai vállalat "újragondolja" nemzetközi portfólióját

azelőtt, hogy bevezetnék a sanghaji tőzsdén. A cél: alternatív pénzügyi forrásokat találni, miután tavaly októberben leállították amerikai papírjai kereskedelmét.

Ezt még Donald Trump volt elnök kormányzata kezdeményezte azt állítva, hogy több érintett kínai cég kapcsolatban állt a kínai hadsereggel.

A CNOOC most ki akarja használni, hogy az ukrajnai háború nyomán felmentek az olaj- és gázárak, és ebben a helyzetben akar vevőt találni. A nyugati országok közben fel akarják futtatni a hazai kitermelést, hogy a szankciós lépések részeként hátat tudjanak fordítani az orosz energiaforrásoknak.

A Nyugattól való elfordulás közepette

a kínai olaj- és gázkitermelő cég Latin-Amerikában és Afrikában - Brazíliában, Guyanában és Ugandában - próbálja bevásárolni magát helyi vállalkozásokba.

Források szerint a cég "kellemetlennek" találja a vállalat üzemeltetését a nyugati világban. Az Egyesült Államokban például ott dolgozó kínai menedzsereinek biztonsági átvilágításon kell átesniük, hogy beléphessenek az országba. A forrás szerint nem engedték meg a kínai menedzsereknek hogy Amerikába utazzanak és a helyszínen ismerkedjenek meg a részben tulajdonukat képező Mexikói-öbölben lévő mezők technológiai kihívásaival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×