eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Sydney, 2018. szeptember 21.Kipróbálja az egyik vásárló az Apple amerikai számítástechnikai cég új  iPhone XS okostelefonját egy sydney-i Apple-üzletben 2018. szeptember 21-én, a készülék árusításának megkezdése után.  (MTI/EPA/Paul Braven)
Nyitókép: Kipróbálja az egyik vásárló az Apple új okostelefonját egy sydney-i üzletben 2018. szeptemberében. (MTI/EPA/Paul Braven)

A koreai „anti-Google törvény” megtörheti a techóriások monopolhelyzetét

Dél-Korea letámadta az Apple-t és a Google-t: egy új törvény alapján a felhasználók közvetlenül a fejlesztőknek fizethetnek az alkalmazásokért, ami fenyegeti az Apple és Google áruházak által beszedett jutalékok rendszerét.

Dél-Korea az iPhone fő riválisát jelentő, androidos Samsung-mobilok hazája – ez azonban nem akadályozta meg, hogy szembeszálljon mindkét platformmal. Hiába lobbiztak keményen a technológiai óriások, a dél-koreai parlament kedden elfogadta a máris „anti-Google törvénynek” elkeresztelt jogszabályt – írta a Financial Times.

A törvény megtiltja az Apple-nek, a Google-nek és más alkalmazás-áruházaknak, hogy rákényszerítsék a vevőket: csak az ő fizetési rendszerüket felhasználva vásároljanak appokat.

Emellett megtiltja, hogy az app-boltok húzzák az időt, mielőtt jóváhagynak egy-egy alkalmazást, „helytelen módon” töröljenek alkalmazásokat a kínálatból, vagy kizárólagos megállapodásokra kényszerítsék a fejlesztőket. Ha pedig megsértik ezeket a rendelkezéseket, akkor

dél-koreai bevételeik 3 százaléka lehet a bírság.

Miért történelmi a koreaiak lépése? Mert az Apple és a Google jelenleg masszívan megfeji a fejlesztőket: 30 százalékos jutalékot vesz le az áruházakban árult termékek és előfizetések, illetve az appokon belüli vásárlások esetében.

A törvény precedenst teremthet, és a világ más országaiban is követhetik a koreai példát, mivel egyre nagyobb az elégedetlenség az Apple-nek és a Google-nak az alkalmazások terjesztésében játszott monopol szerepe miatt.

Ráadásul az alkalmazásokhoz való webáruházas hozzáférést politizálásra is fel lehet használni. Az idén egy – vélhetően demokráciapárti – amerikai szervezet perrel fenyegette meg az áruházakat, ha nem törlik a Telegram alkalmazást, mert az amerikai Capitolium épületébe behatolók ezen keresztül szervezkedtek. Az aktivisták azonban figyelmen kívül hagyták, hogy a világ más részein – például Iránban vagy Fehéroroszországban – éppenséggel az állami cenzúrát kikerülő, több demokráciára vágyó emberek használják az alkalmazást.

Tim Sweeney, az Epic Games játékgyártó főnöke „a személyiszámítógép-világ 45 éves története mérföldkövének” nevezte a törvényt. (Sweeney versenysértő magatartás miatt perli a két technológiai óriást).

David Heinemeier Hansson, a Basecamp projektmenedzsment-szoftver technológiai főnöke pedig „az első nagy repedésként” jellemezte a jogszabályt „az Apple Store gátján”. Hansson két amerikai szövetségi államban próbálkozott hasonló törvényeket elfogadtatni, és azt mondta:

„Korea megmutatja, hogy nem omlik össze a világ, és a valóság elsöpri az Apple érveit”.

A dél-koreai törvényhozókat az sarkallta fellépésre, hogy a Google tavaly bejelentette: kötelezővé teszi fizetési rendszere használatát a nem játék alkalmazások esetében. Ezt a piaci dominanciával való visszaélésnek nevezték a dühös fejlesztők.

A két cég eddig hatalmas pénzeket keresett az áruházakkal és a hasonló törvények jelentősen megnyirbálhatják bevételeiket. A Google például 2019-ben több mint 11 milliárd dolláros bevételhez jutott a Play Store-ból, ami arra utal, hogy az az anyacég, az Alphabet bevételeinek 20 százalékát adja. Dél-Koreában becslések szerint tavaly 6,5 milliárd dollár értékben adtak el appokat és a forgalom jövőre 20 százalékkal nőhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×