eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dél-koreai környezetvédők a koronavírus tüskéit formázó maszkban hívják fel a figyelmet a koronavírus-járvány idejént elvárt higiénés óvintézkedések kötelező és rendszeres megtételére Szöul belvárosában 2020. március 30-án. A felirat szövege: Közösségi távolságtartás (b), Zsúfolt helyek kerülése.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Dél-Koreában is nő a Kína-ellenesség, de ott kulturális viták miatt

Leállítottak egy dél-koreai fantasy-tévésorozatot, mert akkora felháborodást okozott, hogy benne a hercegek kínai csemegéket esznek. Ez csak egy epizód a két nép között – a közösségi médiák által is gerjesztve – egyre erősebbé váló kultúrharcból.

Dél-Koreában növekszik az ellenállás Kína kulturális befolyása ellen. A közösségi médiában a kommentelők a történelem és a konyhaművészet kérdésein vitáznak.

Hogy van az, hogy a koreai nemzet mitikus őseiről szóló fantasy-tévésorozatban, a Joszeoni Ördögűzőben a gonosz szellemek ellen csatázó hercegek – történelmileg hiteltelen módon – kínai csemegéket esznek? A dolog akkora felháborodást váltott ki, hogy kampány indult ellene, elfordultak a hirdetők és a sorozat csak két epizódot ért meg.

Ez csak az egyik példa arra, hogy a dél-koreaiakat egyre jobban idegesíti a kínai cikkek és márkák jelenléte a nemzeti médiában. A dühös kommentek bocsánatkérésre kényszerítik a színészeket és a tévécsatornákat – írta a jelenségről szóló cikkében az Economist magazin.

A kínaiak sem maradtak adósok: náluk az állami média, a diplomaták és az online kommentelők a koreaiak számára szentségtörő megjegyzéseket engednek meg maguknak. Például, hogy a koreai kulturális örökség féltve őrzött büszkesége, a kimcsi savanyított káposzta, a szamgjethang ginzenges csirkeleves és a hanbok nevű népviselet valójában kínai.

Áprilisban 700 ezren írtak alá egy petíciót, hogy a kormány „ne adja át a földünket Kínának”.

Az ok: koreai vállalkozók egy kínai tematikájú vidámparkot és szállodát akartak építeni. A felháborodás nyomán a fejlesztők lefújták a projektet.

„Mindez az egymással régóta harcoló nacionalizmusok újabb összecsapása” – jegyzi meg az Economist, hozzátéve: a koreaiak tudják, hogy történelmük a kínai birodalmak történelmének egyfajta „mellékága” és azt is, hogyan öltek az északiakat segítő kínai katonák dél-koreaiakat a 20. századi háborúban.

A modern mivoltára, a (a diktatúra után elért) demokráciájára és jólétére büszke Dél-Korea primitívebb, tekintélyelvű, és szegényebb országként tekint Kínára.

A másik oldalon viszont a kínaiak beképzelt törpéknek látják a koreaiakat, miközben „Kínából származik a kultúrájuk”. Ezt persze a félszigeten határozottan elutasítják.

Dél-Koreában felháborodást váltott ki, amikor kínai történészek 2002-ben az egykor a kínai–észak-koreai határon átfutó ősi királyság eredetét kutatták, mert a történelem átírására tett kísérletként értékelték.

Az azóta mindent behálózó közösségi média pedig tovább önti az olajat a tűzre. Hszi Csin-ping kínai elnök nacionalizmusa arra késztet sokakat, hogy a hivatalnokok provokatív megjegyzéseit visszhangozzák – például a koreai ételek eredetéről – jegyezte meg Lee Mún-ki, a Szöuli Szedzsong Egyetem tanára. Ez viszont a koreaiakat dühíti:

„régen a földünk volt az övék, most már a kimcsinket akarják”

– jegyezte meg Min Kvi-szik egyetemi tanár, aki szerint a közösségi média „a leghangosabb, legdühösebb hangokat erősíti fel, még akkor is, ha a hangadók” egy kisebbség. „Az internet nagyszerű dolog a konfliktus terjesztésére és megoldások eltemetésére” – jegyezte meg. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy egyes fiatalok a Koreában élő kínai etnikai kisebbséget is a kommunista állammal azonosítják: „ha mala levest eszek, vagy a boltjaikba megyek, akkor abból a Kínai Kommunista Párt profitál majd” – mondta egyikük, bár a kínai boltok és éttermek még nem éltek át olyan bojkottot Koreában, mint az egykori gyarmattartó Japánnal összefüggésbe hozott ramenkifőzdék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×