eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, azaz a brexitet ellenző tüntetők a londoni parlament előtt 2018. november 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Óriási a káosz a brexit-szavazás körül

Kedd este szavazhat a brit képviselőház a brexit-tervezetről. Theresa May közölte, akkor sem mond le a miniszterelnöki posztról, ha leszavazzák a megállapodást, inkább tovább tárgyal az Európai Unióval. Sajtóhírek szerint ugyanakkor az sem biztos, hogy egyáltalán lesz szavazás.  

Theresa May nyugodtságot színlel. A Downing Street 10. bejárata mellett felállított jókora karácsonyfán gyerekek kíséretében gyújtotta meg a színes fényeket, és vasárnap délelőtt, mint máskor is, misére ment. Azt sem tartja kizártnak, hogy Brüsszellel kötött brexit-megállapodása átcsúszik a parlamenti szavazáson, ez azonban, bár a kormányfő hétfőn is intenzíven tárgyal politikustársaival, kevéssé valószínű.

Szakértők szerint a szavazást, amely kedd este magyar idő szerint nyolc órakor ér véget, Theresa May elveszíti. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen arányban. A hét végén megint egész sor képviselő közölte, hogy nemmel voksol majd. Immár a Konzervatív Párt kormányhivatallal nem rendelkező képviselőinek is több mint a fele a jelenlegi tervezet ellen fordult.

Ha az elutasítás nagyarányú, a hagyományok szerint ez a miniszterelnök azonnali leköszönését vonná maga után. Theresa May ugyanakkor bejelentette, még ebben az esetben sem mond le.

Újból Brüsszelbe utazik és megpróbál kedvezőbb feltételeket kiharcolni.

Nagy elődje, Margaret Thatcher hajdan addig verte Brüsszelben az asztalt, amíg kiharcolta, hogy Londonnak ne kelljen teljes összegű hozzájárulást fizetni az unió mezőgazdasági költségvetéséhez. Ő is hajlandó hasonlóan határozott fellépésre.

A kormányfő súlyos kudarcát az jelentené, ha összesen több mint száz képviselő szavazna a megállapodási javaslata ellen. Ez mindenképp következményeket vonna maga után, még akkor is ha Theresa Maynek, aki tehát egyelőre nem készül leköszönni,

a külön meghozott brexit-törvény huszonegy napot biztosít arra, hogy ezt újragondolja.

Az ellenzék élne a lehetőséggel, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be ellene. Akármennyire igyekszik meggyőzni politikustársait, az a legvalószínűbb, hogy képtelen lesz leszorítani harminc vagy ötven alá az egyezmény ellen szavazó konzervatív párti képviselők számát. Ez azonban már nem számítana katasztrofális méretű vereségnek. A kormányfő igazolhatná, hogy helyesebb, ha a helyén marad és tovább tárgyal Brüsszelben olyan engedményekről is, amelyek kielégíthetnek bizonyos ellenzéki követeléseket, így az Európai Unóban maradó Ír Köztársaság és az azzal szomszédos északír brit országrész közötti szabad átjárás kérdéséről.

Persze, ha hiszünk a csodákban, előfordulhat, hogy átcsúszik a kedd esti szavazáson a kormányfő Brüsszelben kötött megállapodása. Theresa May mindenesetre első számú lehetőségként sorolta fel ezt vasárnap. Hangsúlyozta, hogy ha leszavazzák és emiatt lemondana, nagyon nagy káosz állna elő, s ezt ki akarná? Még a végén a következő választást a zűrzavart kihasználva talán a Munkáspárt nyerné meg.

Lehet, hogy az eddig kiharcolt brexit-megállapodás nem tökéletes - mondta a brexit-ügyi miniszter -, de sok szempontból nem rossz, és végül is ez van, erről kell szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×