eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b-j) a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Eltérő vélemények a magyar választásokról Szlovákiában

Több szlovák politikus is gratulált Orbán Viktornak a választásokon aratott győzelméhez. A koalíciós képviselők véleménye szerint a miniszterelnök olyan politikával nyerte el a magyar állampolgárok bizalmát, amely megvédi a magyarok érdekeit. Az ellenzék azt hangsúlyozza, hogy a Fidesz gyűlöletkampányt folytatott, és felteszi a kérdést, hogy hasonló irányvonalat követ-e majd a szlovák politikai elit.

Szlovákia bízik a Magyarországgal való nyílt és konstruktív együttműködés folytatásában mind a V4-ek csoportjában, mind az Európai Unión belül – áll a szlovák külügyminisztérium által kiadott nyilatkozatban. Ľuboš Blaha, a külügyi bizottság smeres képviselője a két ország közti kapcsolatok javulását várja. „Orbán Viktor impozáns győzelme felerősíti a kvótákkal szembeni ellenállást és a liberális nyugat-európai modell elutasítását” – tette hozzá Blaha.

Jaroslav Paška, a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke úgy véli, Orbán Viktornak sikerült meggyőznie a választókat arról, hogy az ő érdekükben cselekszik. „Megmutatta, hogy határozottan ki tud állni az országért, amit irányít az olyan konfliktusos időkben is, mint a mostani. A magyar választók egy része arról is meg van győződve, hogy a magyar gazdaság növekszik” – fogalmazott a kormánypárti képviselő.

Az ellenzéki Martin Klus azonban úgy látja, a Fidesz a győzelmet a félelem faktor jó alkalmazásának köszönheti. Az SaS képviselője attól tart, hogy a magyar példa ragadós lesz. „A Soros Györggyel való ijesztgetése ennek ékes példája” – utalt rá a liberális politikus.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának hidas elnöke is. Szerinte a magyarországi választási kampány jó példája volt annak, hogy melyik az az irány, amelyet Szlovákiának soha nem szabadna követnie. „Magyarország példáján láthatjuk a leginkább, hogyan válik egy olyan hagyományos progresszív párt, mint amilyen a Fidesz volt, a hatalom, a populizmus és a szélsőségesség foglyává“ – jegyezte meg. Cséfalvay szerint el kellene utasítani ezt a szomorú történetet, amikor egy politikai párt hatalomvágya közepette nem riad vissza az olyan szélsőséges megnyilvánulásoktól, mint például a Soros Györggyel riogató óriásplakátok. „Ezek gyakran olyan mélységbe süllyedtek, hogy még a Jobbik szélsőségesei is tanácstalanok maradtak. Amint barátaink, szomszédaink és szövetségeseink a mi oldalunkon álltak a mečiarizmus idejében, úgy kell nekünk is támogatnunk és biztatnunk mindazt a jót és demokratikusat, ami a magyar társadalomban megmaradt“ – szögezte le Cséfalvay.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke gratulált Orbán Viktor győzelméhez, és kiemelte, hogy a modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, s a korábbinál sokkal több szavazatot szerezzen. „A Fidesz rendkívül magas részvétel mellett került újra a kétharmados többség közelébe. Ez nem csak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír” – fogalmazott a Magyar Közösség Pártja elnöke. Rámutatott, ez a kormány volt az, amely 2010 után rendbe tette Magyarországot, s amely felkarolta a határon túli magyarok ügyeit. „Épülő óvodák, megsegített kisvállalkozók, gazdagodó kultúránk – ennek a kézzel fogható jelei. Az erős felhatalmazás azt is jelenti, a magyar társadalom partnernek tekint minket, külhoni magyarokat, egyben jelzi, hogy a magyar kormányzat támogatására a jövőben is számíthatunk. Nem félnünk, hanem élnünk kell a lehetőséggel” – hangsúlyozta Menyhárt József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×