eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Illúzió lehet az olajár-korrekció

Idei legmagasabb árát érte el a kőolaj csütörtökön - az amerikai olaj 5 százalékkal drágulva átlépte a hordónkénti 40 dolláros árat. A piaci reményeket az fűtötte, hogy a nagy olajexportőrök áprilisban megállapodhatnak a kitermelés - és így a kínálat - szinten tartásáról.

Felfelé indult meg az olajár - csütörtökön 5 százalékot ugrott azokra a hírekre reagálva, hogy a nagy olajexportőr államok a jövő hónapban a jelenlegi szinten tarthatják a kitermelést, miközben emelkedik az export és emelkedik az üzemanyag iránti kereslet is az Egyesült Államokban.

Az OPEC olajexportőr csoportban vezető szerepet játszó Szaúd-Arábia és a nem OPEC-tagokat vezető Oroszország képviselői egy hónap múlva találkoznak a katari Dohában. 15 év után itt köthetik meg a világ egyik legnagyobb nemzetközi alkuját az olaj-kínálat szabályozásáról.

A kitermelés szinten tartásáról meglebegtetett hírek nyomán az olajárak 50 százalékot ugrottak - így kerülhet a nemrég a hordónkénti 26 dollárt érő Brent típusú kőolaj hordója most több, mint 40 dollárba.

"A piac jelenleg jól el van látva, nehéz lesz visszatérni az év elején tapasztalt alacsony olajárhoz" - mondta Olivier Jakob, a Petromatrix nevű cég olajipari elemzője.

Más elemzők szerint viszont az áremelkedés nem a kereslet és kínálat változásának, hanem a piaci várakozásoknak az eredménye. Mindez azt jelenti, hogy éppenséggel ugyanolyan gyorsan eshet is az olajár, ahogy most megugrott.

A magasabb ár emellett nem a kitermelés szinten tartására, hanem felfuttatására késztetheti az exportőröket, ami ismét lefelé nyomná az árakat.

A nemzetközi olajpiac egyik furcsaságaként az egyik legnagyobb kitermelő, Venezuela márciusban két nagy amerikai olajszállítmányt is vásárolt - azt követően, hogy januárban feloldották az amerikai olaj exporttilalmát.

Kommentátorok megjegyezték, hogy az amerikaiak jelenleg 2-2 és félmillió hordónyi olajat rakodnak be tankhajókba.

A vásárlók között szerepelnek Japán, Panama és egyes európai államok is.

Amerika jelenleg azon gazdaságok között van, amelyek felfelé mozgathatják az árakat. Nő például a hazai kereslet - a tavalyi év hasonló időszakához képest közel 6 és fél százalékkal ugrott meg az üzemanyag iránti igény az Egyesült Államokban.

Közben az áremelkedést az is gyorsíthatja, hogy az amerikai hazai kitermelők már egy ideje kevesebb olajat hoznak a felszínre és tovább gyorsult a kitermelés csökkenése.

A nagy kérdés most az, hogy a tavalyi forgatókönyv ismétlődik-e meg, amikor január és május között 30 százalékkal emelkedett a kőolaj ára, amit viszont drámai esés követett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×