Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könnyebben adna munkavállalási engedélyt Prága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkavállalási engedély megszerzésének egyszerűsítését fontolgatja Prága. Ennek oka a modern kori Csehország történetének eddigi legalacsonyabb munkanélküliségi mutatója, illetve az, hogy több mint 100 ezer betöltetlen állás van jelenleg az országban.

A csehországi cégeknek szükségük van a munkaerőre, és bár állástalanokból még mindig négyszer több van az országban, mint ahány szabad munkahely, az emberek nem sorakoznak a betöltetlen állásokért.

A kormány ezért azon gondolkodik, miként gyorsíthatná fel a munkavállalási engedélyek odaítélését, illetve tölthetné be az álláshelyeket javarészt ukrán vendégmunkásokkal.

"A dokumentáció és az ujjlenyomat vételi minta alapján az érdeklődő öt-tíz percen belül bekerül a rendszerbe, azt elküldjük a belügyminisztériumnak, s ha ezt a belügyi tárca jóváhagyja, akkor az ukrajnai érdeklődőnek három napon belül meg kell jelennie Csehországban" - tájékoztatott a külügyminiszter.

Andrej Babi¹ pénzügyi tárcavezető szerint a helyzet a várható növekedési prognózisok tekintetében is komoly.

"A jövő évben hatalmas beruházási hullámmal számolunk. Bízunk benne, hogy vállalatainknak elegendő munkaereje lesz" - mondta a pénzügyminiszter.

Csehországban e tekintetben Prága áll a legjobban, ahol az Európai Unió régiói közül a legalacsonyabb a munkanélküliség.