eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A görög helyzet a forintot és a zlotyt fenyegeti leginkább

A magyar forint és a lengyel zloty lenne a Grexit két nagy áldozata a térségben - vélik elemzők. Ha Görögország kénytelen lesz kilépni a valutaunióból, akkor az jelentős hatással lesz a befektetői hangulatra Közép- és Kelet-Európában.

A forint és a zloty akár 5-10 százalékot veszthet értékéből az euróval és 15-20 százalékot a dollárral szemben, ha Görögország "rendezetlen körülmények között" kilép az Euroövezetből - ezt jósolják a UBS svájci bank elemzői.

Az analízis szerint a Grexit a legnagyobb kárt Közép- és Kelet-Európában okozná.

"A kilépési forgatókönyv szerint az eurozónára nehezedő egyre nagyobb stressz visszafogná a befektetői kedvet... leginkább ez a magyar forintot és a lengyel zlotyt érintené" - idézte a UBS elemzőit a Financial Times.

A bank szerint az európai exporttól erősen függő Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország külkereskedelmére és az ottani befektetésekre gyakorolna különösen nagy hatást Görögország esetleges kilépése.

A Capital Economics nevű gazdasági tanácsadó cég szerint nemcsak az Euroövezettel fenntartott pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok miatt alakulhat ki gond Közép- és Kelet-Európában.

Kevés szó esik a bizalomról: ha baj lesz Görögországban, akkor a helyi cégek elhalasztják a befektetéseket és a fogyasztók visszafogják kiadásaikat. A Capital Economics ugyanakkor nem az eurozóna iránti bizalmáról híres: 3 éve egy tekintélyes gazdasági díjat nyert tanulmányáért, amely arról szólt, hogyan lehetne a legbiztonságosabban felszámolni az Euroövezetet.

Görögországnak kevés közvetlen gazdasági kapcsolata van a feltörekvő gazdaságokkal, bár Romániában és Bulgáriában működnek görög bankok.

A Grexitnek közvetett hatása lehet inkább a térségre: azoknak az eurót használó államoknak okozna hirtelen gondot, amelyek Kelet- és Közép-Európa kereskedelmi partnerei.

Spanyolország, Portugália és Olaszország számára megugrottak az államadósság kamatai. A távolabbi feltörekvő piacok, így Mexikó, Brazília, Dél-Afrika és Törökország is megérezné a görög kilépést, mivel annak nyomán a befektetők visszafognák a kockázatosabb befektetéseket.

Ez különösen nagy veszélyt jelent a magas folyó fizetési mérleg hiánnyal rendelkező államoknak, elsősorban Törökországnak. A magán- és államadósság megugrása nyomán a közelmúltbeli parlamenti választásokon a török szavazók egy része hátat fordított a korábban népszerű AKP kormánypártnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×